Aproape un sfert din mâncarea care este aruncată la gunoi de către familiile britanice este încă împachetată, arată un studiu englez. Acest obicei de a arunca mâncarea neatinsă, în mare parte pentru că a expirat termenul, reprezintă un cost 2,4 miliarde de lire sterline pe an, sau 90 lire sterline anual per familie.
Cantitatea de hrană ambalată aruncată se ridică la 1 milion de tone din cele 4 milioane de tone de mâncare aruncată în total în fiecare an, scrie Totb.ro, cu referire la The Guardian. Dacă adăugăm mâncarea și băutura parțial consumată și mâncarea gătită aruncată la gunoi, costul se ridică la 200 de lire sterline pe cap de locuitor.
Din mâncarea neatinsă aruncată aproape jumătate reprezintă salate și legume. Paradoxul e că sărăcia în creștere din lume face ca oamenii să renunțe în primul rând la mâncarea proaspătă și sănătoasă din cauza prețului.
Studiul mai arată că mâncarea aruncată înseamnă și costuri mai mari de gestionare a deșeurilor, precum și emisii de gaze cu efect de seră. Organizația recomandă măsuri simple pe care le poate lua fiecare pentru reducerea deșeurilor alimentare, precum verificarea frigiderului înainte de a merge la cumpărături, pentru a evita cumpărăturile în exces.
Studiul conține și un apel către retaileri care ar putea lua și ei măsuri pentru evitarea deșeurilor alimentare. Spre exemplu, o ambalare mai realistă a porțiilor de mâncare ar ajuta la reducerea cantității de hrană aruncată.