(ghid) Ce facem în cazul când sunetul sirenelor nu este doar o simulare

cutremure
Foto:Ce facem în caz de cutremur găsiți în ghidul Serviciul Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale PC: captură din ghid

La 25 iunie, ora 14.00, la Chișinău, Serviciul Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale a desfășurat un control complex al sistemului automatizat de înștiințare centralizată al țării.

La adresa echipei #diez au venit mai multe întrebări din partea cititorilor în urma exercițiului din Chișinău. Și întrebările sunau de genul: Ce să facem în caz că auzim sunetul sirenelor și asta nu e o simulare.

Cu acest prilej am contactat Departamentul Situații Excepționale și am încercat să găsim răspuns la întrebările noastre. De la departament ne-a răspuns operativ Diana Țurcan, ofițer de presă al Serviciului Situații Excepționale.

Ce trebuie să facem când auzim alarma și știm că nu e o simulare

„Sunt câteva acțiuni simple care ar trebui să le facă cetățenii când s-ar întâmpla o situatie cu adevarat reală. Dacă ar fi o situatie exceptională reală, sirena s-ar auzi timp de până la trei minute și în mod repetat. Intrucât acest sistem de sirene transmite doar acest mesaj sonor, fără mesaj, lumea trebuie să știe că în acel timp trebuie neapărat să se adăpostească și să caute pe cât posibil o sursă de informare, precum radioul sau TV. Acolo vor fi transmise într-o situație reală ce măsuri trebuie să respecte cetățenii pentru a se simți în siguranță. Adică, de exemplu, în cazul unui cutremur de pământ autoritățile ar transmite unde ar trebui să se adăpostească și cum are loc evacuarea”, ne-a spus Diana Țurcan.

Aceste sirene nu există în sate, ci doar prin centrele raionale din țară. În acest caz, reprezentanții administrațiilor publice trebuie să aibă grijă de informarea populației din localități.

Sirenele stradale au fost implementate în anii ’80, și încă nu au fost folosite în situații reale.

Vedeți un ghid de familie elaborat în 2014 de către Serviciul Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale: Ghidul situațiilor excepționale

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *