Tânărul basarabean, Andrei Ivanov, care studiază la cea mai bună universitate din lume atestă o discrepanță enormă între studiile de acasă și cele de peste Ocean.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) este instituția de învățământ din SUA care, în 2012, a fost numită cea mai bună universitate din lume. Andrei Ivanov, un tânăr moldovean de 20 de ani, învață anume aici, dar face și un stagiu de practică la Facebook, ne informează Ziarul Național.
Controversele genialității
Andrei Ivanov e considerat geniu. El a obținut două medalii de argint și una de bronz la Olimpiada internațională de matematică. Datorită inteligenței sale, el a ajuns la MIT, universitatea care asigură Silicon Valley cu o pătrime dintre angajații săi.
„Și eu cândva credeam că la MIT ajung doar geniile. Desigur, toți studenții sunt deștepți, însă câteodată te întrebi cum a ajuns omul ăsta sau celălalt aici”, glumește tânărul. Această controversă e legată de regula „discriminării pozitive”. În fiecare an, universitatea acceptă o mie de studenți și doar o sută dintre ei sunt din afara SUA. Toți trebuie să fie cât se poate de diferiți. „Evident, se ia în considerare inteligența, dar ei au nevoie să completeze un anumit procent de mexicani, moldoveni etc. Din acest motiv, nu întotdeauna aici ajung cei mai talentați tineri”, explică Andrei.
Profesori cu Nobel, dar plictisitori
Aș spune că profesorii de la MIT nu sunt buni. Anume ca profesori”, accentuează studentul. El spune că învățătorii de aici nu-și pierd timpul cu temele pentru acasă, ci le dau la control laboranților sau altor studenți care au avut note bune la curs în semestrul trecut. „Desigur, sunt excepții plăcute, dar în general profesorii sunt buni în calitate de cercetători, nu și ca profesori. Pot să aibă și Premiul Nobel, dar să nu poată menține atenția studenților”, explică tânărul. „Pe mine e foarte greu să mă ții interesat. Din acest motiv, aproape că nu frecventez lecțiile”, ne spune Andrei. Chiar dacă simte că pierde unele oportunități, el preferă să ia notițele de curs și să studieze singur.
Cultura libertății
Andrei mărturisește că a fost uimit de libertatea oferită la studii în SUA. „După ce ai fost acceptat la universitate, poți face ce vrei. Îți alegi orice specialitate și o poți schimba măcar și în fiecare zi. În fiecare semestru sunt trei mii de cursuri cu orar prestabilit. Așa că, la fiecare jumătate de an, mă așez și mă gândesc ce cursuri vreau să studiez. Vreau robotică și algoritmi – asta fac”, detaliază băiatul care susține că „învață tot timpul”. La MIT, studentul decide singur cât de ocupat să fie. Deși unii studenți își iau doar cinci cursuri de bază obligatorii și stau tot semestrul relaxați, moldoveanul zice că preferă să-și umple orarul cu de toate. „Simt că trebuie să profit de fiecare oportunitate oferită. Practic, învăț permanent, cu pauză numai la somn. Știu, sunt masochist”, râde el.
Cei cu psihicul slab nu rămân mult timp
Viața la MIT este stresantă, nu toți sunt capabili să reziste la un așa regim. „A fost o moldoveancă care a început să aibă insomnii și și-a luat pauză un semestru. De asta sunt departamente întregi care se ocupă de asistență psihologică. Dacă ai picat un test, ei discută cu tine să vadă dacă te simți OK. Se ajunge și la faptul că îți permit să-l dai încă o dată”, zice studentul care recunoaște faptul că nici el nu se poate relaxa. Îl salvează doar hobby-ul pe care îl are – face filmulețe video.
Ecoul actelor de terorism din SUA s-a resimțit chiar și în universitatea lui. „Când un prieten a dat un examen pe 60% dintr-o neatenție, profesorul l-a chemat la el să vadă dacă nu cumva a fost afectat de ceea ce s-a întâmplat la Boston (explozia în timpul maratonului din 2013 – n.r.). Administrația a decis să ia măsuri adiționale de securitate. La anul, vor fi instalate camere de supraveghere video, iar la recepție va sta o persoană cu pregătire specială, nu studenți cum e acum”, zice tânărul.
Muncește mult, distrează-te și mai mult
„MIT e vestit pentru petrecerile sale. Oamenii se miră, dar așa este”, afirmă Andrei. Totuși, el spune că nu e nimic ieșit din comun: petrecerea are o anumită tematică, este muzică bună și alcool, iar la sfârșit totul se transformă în dansuri nebune. „Aici, cu cât mai grea a fost săptămâna, cu atât mai vesele sunt petrecerile. Toți trebuie să se distreze așa, ca să uite de tot. Să fie fericiți măcar această noapte”, ne explică tânărul.
La MIT e greu să menții relațiile de prietenie. „Poți lua un curs împreună, să vă împrieteniți, dar semestrul viitor orarul se schimbă și voi pierdeți legătura. Campusul universitar e uriaș și nu poți umbla de la un colț la altul să vă vedeți. De asta îmi place să mă țin de cei câțiva prieteni pe care-i am”, povestește Andrei.
Visul
Deși pasiunea lui dintotdeauna va fi matematica, Andrei este acum interesat de informatică. „Am început un stagiu de practică la Facebook, îmi place să codez și asta fac”, afirmă studentul. Cât despre angajare, dacă o duci bine cu informatica, ai toate șansele la succes. „Acum, această specialitate e extrem de căutată. Dacă nu ești la cursul ăsta, nu ai ce găsi la târgurile de muncă. Acolo, aproape 80% din companii caută programatori”, confirmă studentul originar din R. Moldova care are „un vis nebun”.
„Voi lucra programator vreo 15 ani, voi strânge bani, pe urmă las tot și mă duc să filmez ceva fantastic”, dezvăluie Andrei, care planifică să rămână în America. „Da, înțeleg, sunt tânăr și trebuie să schimb ceva la mine în țară. Dar sunt foarte ambițios și știu că mă voi sufoca în R. Moldova”, încheie studentul nostru de la MIT.
Text de Natalia Sergheev