10 evenimente care au marcat Ucraina în ultimele 24 de ore

collage19iunie
Foto:PC: colaj #diez

În Donețk, în timpul nopții trecute poliția a înregistrat cinci cazuri de răpire de oameni, Liechtenstein a blocat contul lui Ianukovici, iar familiile celor căzuți pe Maidan vor primi loturi de pământ de la stat

#1. Australia a mărit lista de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza situației în Ucraina.

Sancțiunile vizează 50 de cetățeni și 11 companii ruse, numele cărora însă nu se menționează în mesajul transmis de Ministrul de Externe australian – Julie Bishop.

#2. Șeful Radei Supreme din Ucraina, Aleksandr Turcinov va solicita ca bufetul să fie închis în timpul ședințelor, pentru ca toți deputații să fie prezenți în sala de ședințe.

În ultimele zile, Turcinov era nevoit să ceară să fie chemați deputații după sfârșitul pauzei dintre ședințe, care de fiecare dată erau prea puțini în sală pentru a putea fi luată o decizie eficientă.

#3. În Donețk, în timpul nopții trecute poliția a înregistrat cinci cazuri de răpire de oameni.

Potrivit presei locale, printre victime se numără atât funcționari publici, cât și oameni civili. Un bătrân de 78 de ani a depus ieri, 18 iunie, o plângere, în care spune că a fost răpit de către trei civili, așezat în mașină cu forța și bătut până la leșin. Bărbatul spune că s-a trezit deja la spital, unde medicii i-au anunțat diagnoza: comoție cerebrală.

#4. Marți, a doua zi după ce gigantul energetic rus Gazprom a anunțat încetarea livrărilor de gaze naturale către Ucraina, din motiv că cele două țări nu au putut conveni asupra unui preț și pentru că Ucraina nu a achitat toată datoria, o conductă de gaz din Ucraina a explodat, oficialii ucraineni numind explozia un posibil act de sabotaj.

Experții ucraineni au afirmat că livrările de gaze naturale nu au fost întrerupte, și că consumatorii ucraineni și europeni continuă să primească gaz prin alte conducte. Explozia a dus la distrugerea unei părți considerabile din conducta cu traseul Urengoi-Pomarî-Ujgorod, cu o lungime de aproape 3.000 kilometri, care începe în nordul Siberiei de Vest, și traversează teritoriul Ucrainei până la hotarul cu Slovacia. Ministrul de Interne Arsen Avakov a declarat că anchetatorii au o teorie conform căreia explozia a fost organizată.

#5. Liechtenstein a blocat conturile lui Ianukovici și ale altor 20 de persoane din anturajul său.

#6. În noaptea trecută, teroriștii au ocupat un sat din regiunea Luhansk, luând pașapoartele tuturor locuitorilor, amenințându-i cu moartea, și interzicându-le să părăsească satul.

#7. În ciuda declarațiilor lui Petro Poroșenko de a înceta focul în țară, în această noapte, regiunea Sloviansk se cutremura de la zgomotul bombardamentelor, localnicii fiind nevoiți să stea cu frica în sân din cauza luptelor dintre separatiști și armata națională.

#8. OSCE a criticat foarte dur lipsa de intervenție din partea Rusiei în legătură cu situația critică din estul Ucrainei, adăugând că separatiștii pro-ruși din Ucraina continuă să primească armament și echipament de la ruși.

#9. Conform unui raport al ONU, în Crimeea se încalcă pe scară largă drepturile cetățenilor cu viziuni pro-ucrainene: ei sunt amenințați, hărțuiți, urmăriți și li se refuză în educație și angajare la serviciu în limba maternă.

Raportul respectiv este desfășurat pe 58 de pagini și cuprinde perioada dintre 7 mai – 7 iunie.

#10. Familiile celor căzuți pe Maidan vor primi loturi de pământ de la stat în regiunile unde sunt domiciliați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *