BAC 2014: Bilanț provizoriu – 117 candidați au încercat să fraudeze examenele în acest an

Econ2
Foto:Bilanț provizoriu - 117 candidați au încercat să fraudeze examenele în acest an

Metodele folosite de Ministerul Educației pentru a stopa copiatul la examenele de bacalaureat se pare că dau roade. Doar 117 elevi au fost eliminați de la sesiunea curentă din cauza fraudelor sau a altor nereguli pe care le-au comis, comparativ cu cei 654 de candidați care au fost eliminați în sesiunea din 2013.

Cei 117 elevii care au fost eliminați de la o probă de examen, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile ulterioare, a notelor la probele susținute anterior eliminării. Acești candidați își vor relua susținerea integrală a examenului de bacalaureat în sesiunea de bază din 2015.

Nu este exclus faptul că în urma procesului de evaluare a testelor numărul celor acuzați de fraudă va mai crește. Potrivit lui Anatol Topală, directorul Agenției de Asigurare a Calității, în baza unei decizii a Comisiei Naționale de Examene, vor fi anulate toate lucrările care vor conține răspunsuri sau rezolvări identice cu cele postate pe rețelele de socializare.

În sesiunea din 2013 cel mai mare număr de elevi eliminați a fost înregistrat la disciplina de profil, când tocmai 204 au fost acuzați de fraudă. În sesiunea curentă cel mai mare număr de elevi eliminați a fost la examenul de limbă străină unde au fost eliminați 34 de candidați.

2014

2013

Reamintim că, anul trecut Ministrul Educației a decis să instaleze în toate centre de BAC camere video în sălile de examene, în scopul prevenirii şi combaterii corupţiei la BAC. Pentru cele 1.200 de camere necesare, Ministerul Educaţiei a plătit 7,3 milioane de lei. Adăugător, ca metodă de prevenire a copiatului la examene, intrării candidaților la examen cu telefoanele mobile, au fost utilizate detectoarele de metale manuale.

Ultima probă din sesiunea de bază se va desfășura vineri, 20 iunie, în 15 centre de bacalaureat. În ziua respectivă candidaţii la BAC vor susţine examenul la limba maternă. Astfel, 160 de candidați vor susține proba la limba ucraineană, 119 candidați – la limba bulgară, și 178 – la limba găgăuză. Rezultatele probelor de examen vor fi afișate în centrele de BAC la data de 27 iunie curent.

Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 3-26 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în centrele de bacalaureat pe 27 iunie.

În sesiunea de bacalaureat 2013 promovabilitatea a fost de 68,17 %. Doar 18.893 de candidați din cei 27.715 absolvenți admiși pentru sesiunea curentă au promovat toate examenele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *