A fost demarată construcția parcării multi-etajate la Aeroportul Internațional Chișinău

proiect parcare (1)
Foto:AVIA INVEST anunță începerea oficială a construcției parcării multietajate la Aeroportul Internațional Chișinău

Marți, 17 iunie, la Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcție la parcarea multi-etajată din cadrul aeroportului.

În cadrul evenimentului au participat directorul general SRL “AVIA INVEST”- dl. Petru Jardan, directorul general INCP “Urbanproiect” – dl. Iurie Povar, și de asemenea directorul general “Exfactor Grup” SRL – dl. Vladimir Tonu.

Astfel, după obținerea autorizațiilor necesare și a altor permise, precum și găsirea soluțiilor la toate problemele tehnice, au început lucrările de construcție la parcarea multi-etajată. Capacitatea parcării va fi de 823 de locuri și va fi amenajată chiar în fața complexului aeroportuar.

IMG_98871

Potrivit unui comunicat emis, AVIA INVEST a început construcția parcării multi-etajate înainte de perioada prevăzută de contractul de concesiune din cauza creșterii rapide a fluxului de pasageri pe Aeroportul Internațional Chișinău.

În urma procesului de selecție pentru executarea acestui proiect au fost selectate două companii din Moldova – compania de proiectare – INCP “Urbanproiect”, și compania de construcții – “Exfactor Grup” SRL. Ambele companii au prezentat cele mai bune oferte atât la nivel tehnic cât și financiar, prezentând o abordare eficientă în ceea ce privește modul de funcționare și configurare a caracteristicilor de exploatare a parcării, respectând totodată toate normele și reglementările de construcție.

Termenul prevăzut de efectuare a lucrărilor este de 9 luni, până în aprilie 2015. Începând cu această dată, pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău, vor putea folosi parcarea cu 4 nivele. La nivelul superior sunt prevăzute locuri de parcare și pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. De asemenea vor fi instalate și două lifturi de pasageri și marfă, rampe de trecere între niveluri pentru vizitatori și vehicule, sistem de control și supraveghere video, dispozitive de informare și alte echipamente necesare în conformitate cu standardele europene. O evaluare preliminară a investițiilor necesare relevă un cost de aproximativ 7 milioane de euro.

Pe toată perioada construcției parcării, pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău, vor putea beneficia de o parcare gratuită temporară pentru 260 de mașini, special amenajată în cadrul acestui proiect, care este situată în partea de est a terminalului aeroportului.

IMG_9858

În timpul prezentării proiectului parcării, Petru Jardan a menționat următoarele etape investiționale planificate și anume – extinderea complexului terminalului existent pe 2.300 metri pătrați și restructurarea spațiului existent (4.000 metri pătrați). Pentru a efectua lucrările de proiectare se planifică atragerea atât a companiilor de proiectare locale cât și a celor străine. Unul dintre principalele obiective ale extinderii terminalului aeroportului este de a crește capacitatea de deservire de la 420 la 750 de pasageri pe oră. Începerea lucrărilor este planificată pentru luna septembrie a acestui an. Estimativ ca investiții, ar fi necesar în jur de 10 milioane de euro.

Paralel, în iulie va fi anunțată licitația pentru selectarea unui proiectant, în cadrul lucrărilor de modernizare și reconstrucție a peronului, a excalatoarelor și a pistelor de aterizare și decolare. Nivelul minim de investiții va fi de 30 de milioane de euro.

SRL „AVIA INVEST” – compania administrator – investitor care, începând cu 1 noiembrie 2013, conform unui decret al Guvernului RM, a luat în concesionare Aeroportul Internaţional Chişinău. Aeroportul Internaţional Chişinău a primit distincţia de „Aeroport cu cea mai rapidă dezvoltare din ţările CSI”, după rezultatele anului 2013, în categoria aeroporturilor cu un volum de trafic al pasagerilor de până la 1.5 milioane oameni pe ani. În anul 2013, Aeroportul Internațional Chișinău a deservit 1.321.362, cu 8,26% mai mult decât în 2012. În prezent, pe Aeroportul din Chișinău îşi operează zborurile 16 companii aeriene, cu peste 29 destinații din toată lumea.

IMG_9882

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *