Sectorul Buiucani al orașului Chișinău împlinește 50 de ani

buiucani3
Foto:Coperta cărții lui Valeriu Nemerenco: Buiucani. File din istoria satului și a sectorului PC: chisinaul.blogspot.com

Duminică, 15 iunie, în parcul Dendrariu, locuitorii sectorului Buiucani cât și toți cei din Chișinău sunt invitați la o sărbătoare dedicată celor 50 ani ai sectorului Buiucani.

În seara zilei de 12 iunie, la intrarea a mai multor blocuri din Sectorul Buiucani, locuitorii au putut găsi un anunț prin care sunt chemați la aniversarea de 50 ani a sectorului Buiucani în parcul Dendrariu, duminică 15 iunie.

Anunțul de la Buiucani
Anunțul de la Buiucani

 

Granițele sectorului Buiucani potrivit Google Maps
Granițele sectorului Buiucani potrivit Google Maps

Istoria Sectorului Buiucani

Potrivit preturii Buiucani, denumirea sectorului Buiucani provine de la fostul sat Buiucani, întemeiat cu peste 500 ani în urmă, pentru prima dată fiind atestat documentar într-un act din 20 august 1608. În 1774 satul Buiucani număra 52 de gospodării, faţă de 162 existente în târgul Chişinău. Pe parcurs, în anii 50-60 a secolului XX localitatea Buiucani a fost înregistrată în hotarele oraşului Chişinău.

În anii dominaţiei sovietice, începând cu 12 aprilie 1941, sectorul Buiucani s-a numit “raionul Krasnoarmeisk”,  iar începând cu 23 decembrie 1964  – “raionul Frunze”. În acel moment suprafaţa raionului Frunze era de 33,4 km² şi număra circa 68 mii locuitori.

Sectorul Buiucani al municipiului Chişinău a fost întemeiat ca unitate administrativ-teritorială cu denumirea actuala în anul 1991. Este situat în partea de nord-vest a oraşului Chişinău, cuprins între Calea Ieşilor, str. Valea Morilor şi şoseaua Balcani.

Astăzi sectorul Buiucani are o suprafaţă de 134 km², cu un număr de 160 mii locuitori. În componenţa sectorului sunt incluse 5 unităţi administrativ-teritoriale autonome: oraşele Durleşti şi Vatra, comunele Truşeni şi Ghidighici, precum şi satul Condriţa.

Amplasat în bună parte în zona centrală a Chişinăului, sectorul Buiucani dispune de numeroase monumente de istorie, este un notoriu centru de cultură, cu teatre, muzee, instituţii de învățământ de toate gradele şi tipurile.

În sector se află cele mai importante instituţii statale și majoritatea sediilor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova.

Mai multe informații despre celelalte sectoare din Chișinău vedeți aici: Istoria sectoarelor din orașul Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *