José Manuel Barroso: Moldova este demnă și merită un viitor prosper și democratic

IMG_8207
Foto:Jose Manuel Barroso și Iurie Leancă, PC: gov.md

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a sosit la Chişinău, pe data 11 iunie seara. Oficialul a venit în capitala Moldovei însoţit de comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Štefan Füle, vizita căruia nu a fost anunţată şi s-a dovedit a fi o surpriză.

În cadrul unei conferințe de presă, Preşedintele Comisiei Europene, a declarat că:

„Pe măsură ce ne apropiem în relațiile noastre, beneficiile, oportunitățile valorilor europene vor deveni mai vizibile și mai tangibile. Posibilitățile pentru cetățenii moldoveni de a călători acum în țările Uniunii Europene fără vize este doar un exemplu concret, dar foarte important. Acest lucru înseamnă că oamenii noștri, cetățenii noștri, societățile noastre au devenit mai aproape una de cealaltă”.

„Agenda de reforme nu ţine de politică, partide politice. Vreau să zic că agenda de reforme este mult mai importantă decât activitatea politică, pentru că ţine de viitorul ţării, în general. Eu cred că este posibil să oferim un sprijin şi mai vast pentru acest scop atât de important din punct de vedere strategic”, a adăugat Barroso.

„Moldova va elimina taxele de import, dar de o manieră asimetrică, deci într-o manieră mai favorabilă pentru Republica Moldova. Această eliminare a taxelor va oferi acces pe piaţă. Studiile independente arată că exporturile moldoveneşti vor creşte cu 16%, PIB-ul Moldovei va înregistra o creştere de 5,5% pe termen mediu, datorită acestui Acord, cetăţenii moldoveni vor avea posibilitate să creeze companii, să înregistreze marca comercială, vor avea acces liber la piaţa UE, chiar şi companiile mici din Republica Moldova, cu condiţia că vor oferi produse bune şi vor presta servicii bune. Companiile mici vor avea posibilitatea să exporte direct pe piaţa UE, fără niciun fel de taxe”, a mai spus José Manuel Barroso.

„Sunt sigur că cetăţenii Moldovei nu vor corupţie, vor un sistem judiciar independent, deci este un interes al Moldovei ca atare, chiar dacă noi am formulat aceste condiţii ca şi precondiţii pentru dezvolatrea relaţiilor noastre în continuare. Pot să reiterez faptul că în aceste eforturi Moldova nu este de una singură, împreună cu Guvernul Republica Moldova, noi vă stăm la dispoziţie prin diferite instrumente, ca să vă acordăm tot sprijinul. Ştiu că aceste reforme sunt foarte dificile, dar nu există niciun motiv pentru a le amâna”, a adăugat Barroso la finele conferinței de presă.

Premierul Iurie Leancă i-a mulțumit oficialului european pentru vizită, și a spus că: „Dinamica şi caracterul excelent al cooperării noastre cu UE este probată în primul rând de rezultatele pe care le obţinem şi sprijinul de care beneficiem din partea UE. Astfel, la doar câteva săptămâni după reuniunea comună a Comisiei Europene şi a Guvernului Republicii Moldova la Bruxelles am obţinut dublarea  cotelor pentru exportul pe piaţa UE a merelor, prunelor, strugurilor şi roşiilor, până la semnarea Acordului”.

Barroso urmează să aibă întrevederi cu Președintele Parlamentului Igor Corman și Șeful statului, Nicolae Timofti.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *