Evenimentele ce au marcat Ucraina miercuri, 11 iunie

A woman cries as she passes destroyed houses following what locals say was overnight shelling by Ukrainian forces, in Slaviansk
Foto:În Sloviansk nu se mai importează apă potabilă, mașinile de salvare nu pot ajunge la bolnavi, și nu este energie electrică în case PC: unian.net

Estul Ucrainei trece acum printr-o perioadă grea. Lipsa aprovizionării cu apă potabilă, combustibil, energie electrică, ocuparea spitalelor de către teroriști sunt doar câteva încercări la care este supus poporul ucrainean de mai bine de o zi.

#1. În timpul negocierilor în legătură cu problema livrării gazelor în formatul UE – Rusia – Ucraina, desfășurate la Bruxelles, Gasprom a anunţat că a amânat pentru 16 iunie ultimatumul dat Ucrainei pentru plata datoriei sale la gaze şi continuarea livrărilor.

#2. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki a declarat la un briefing că Statele Unite sprijină guvernul ucrainean în acțiunile sale orientate spre protecția cetățenilor săi, spunând că „autoritățile ucrainene trebuie să lupte împotriva separatiștilor înarmați, care constituie o amenințare pentru siguranța cetățenilor lor.”

#3. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a emis un ordin, care presupune livrarea pentru asigurarea armatei naționale a tuturor mijloacelor financiare, economisite datorită faptului că alegerile prezidențiale s-au desfășurat într-o singură tură.

#4. Vice-primarul “nelegitim” din Crimeea, Rustam Temirgaliev a demisionat. Amintim că pe 17 martie, guvernul nelegitim din Crimeea a proclamat regiunea drept un stat suveran independent, iar pe 18 martie a fost semnată înțelegerea de a anexa la Rusia regiunile Crimeea și Sevastopol. SUA, UE, Japonia, Canada și alte țări au refuzat să accepte rezultatele referendumului, în rezultatul căruia Crimeea a devenit parte componentă a Rusiei, iar autoritățile acestor state au impus un șir de sancțiuni împotriva politicienilor și oamenilor de afaceri ruși.

#5. În zonele de lupte antiteroriste din Sloviansk, în doar câteva zile viața localnicilor a devenit foarte grea – orașul nu mai are lumină electrică și combustibil. Potrivit autorităților locale, este imposibil de reparat situația, din cauza luptelor ce au loc în continuu.

#6. Parlamentul auto-declarat din Crimeea a anunțat data alegerilor locale – 14 septembrie.

#7. În Donețk se agravează situația criminală, cetățenii sunt jefuiți în plină stradă, și li se iau cu forța automobilele, iar femeilor li se rup bijuteriile de aur de la gât. Declarația a fost făcută de primarul regiunii, care a adăugat că săptămâna trecută au fost înregistrate 578 de crime.

#8. În Donețk și Luhansk nu lucrează zece spitale, iar în Sloviansk și Kramatorsk mașinile de salvare ajung la bolnavi foarte greu.

#9. Sloviansk nu mai este aprovixzionat cu apă.

#10. Timp de 24 de ore, în Donețk au fost înregistrate cel puțin trei cazuri de răpire a oamenilor din stradă de către persoane înarmate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *