Deputatul PCRM, Inna Șupac, a declarat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului că se cunoaște cât costă obținerea prealabilă a testului de la examenele de Bacalaureat. Potrivit ei, în schimbul sumei de 500 de euro, orice elev poate să-și procure cu o zi înainte subiectele la BAC.
Potrivit portalului de știri UNIMEDIA, deocamdată, aceasta s-a limitat doar la declarații politice în cadrul plenului Parlamentului și nu a sesizat organele competente. „Este cunoscut faptul că orice doritor poate să-și procure conținutul testului de Bacalaureat, la orice subiect, cu o zi înainte de examen. Este cunoscut faptul că acest serviciu costă 500 euro pentru un test de BAC. Este cunoscut faptul că în această șmecherie sunt implicați colaboratori ai Ministerului Educației”, a declarat comunista.
În context, aceasta a spus că instalarea camerelor video, detectoarelor de metale și a altor aparataje tehnice nu-și au rostul și a reiterat propunerea ca acestea să fie excluse din centrele de BAC.
„Dacă vreți să luptați cu corupția, mai întâi alungați funcționarii corupți. Aduceți în fața legii conducătorii Ministerului Educației implicați în șmecherii cu procurarea autobuzelor școlare”, a insistat Șupac.
UNIMEDIA a contactat reprezentanții Centrului Național Anticorupție pentru a vedea dacă deputata a depus vreo sesizare în acest sens, prin care să solicite investigarea acestei situații. Purtătorul de cuvânt al CNA Angela Starinschi ne-a comunicat că orice deputat are dreptul să vină cu o interpelare prin care să solicite organelor de drept investigarea unor astfel de cazuri, însă Inna Șupac nu a făcut asemenea demersuri.
Ministerul Educației s-a autosesizat și a remis un comunicat de presă în care se arată profund indignat de acuzațiile nefondate ale deputatei Șupac, lansate astăzi în plenul Parlamentului, privind divulgarea conținutului testului cu o zi înainte de proba de examen de bacalaureat de către angajații Ministerului Educației.
„Ministerul neagă cu vehemență aceste insinuări, care nu doar ofensează funcționarii publici implicați în organizarea examenului de bacalaureat, dar mai important, descurajează miile de candidați care au demonstrat în timpul primelor probe că își doresc un examen corect. Asemenea acuzații neprobate și gratuite sunt nedemne de un ales al poporului. Un politician responsabil, care deţine informaţii despre fapte de încălcare a legii, sesizează organele abilitate ale statutului şi nu face declaraţii politice în Parlament, încercând să capitalizeze politic din starea emoțională tensionată a candidaților și părinților lor. Dacă conținutul testului este cunoscut, după cum se pretinde, invităm deputatul să prezinte dovezi și să facă public conținutul testului cu o zi înainte de examen.
Ministerul Educației face apel către forțele politice să se abțină de la speculații și manipulări. Reformele inițiate sunt menite să asigure o evaluare corectă în beneficiul fiecărui tânăr și a societății în ansamblu”, se arată în comunicatul remis.