Negocierile pe tema gazelor dintre UE – Rusia – Ucraina au eșuat

ukraine-natural-gas-shutterstock

Astăzi la Bruxelles va fi a doua etapă a negocierilor pe tema gazelor livrate de către Federația Rusă spre Europa. Prima zi de negocieri s-a sfârșit fără să fie luată vreo decizie.

Ucraina a început luni negocieri ample cu Rusia în vederea evitării întreruperii livrărilor de gaze ruseşti. Cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord asupra preţului de livrare a gazelor şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană, dar discuţiile vor continua. În cazul în care părțile nu reușesc să ajungă la un comun acord, Rusia va înceta livrarea gazelor spre Ucraina, relevă Euronews.

Uniunea Europeană, sub egida căreia se desfășoară aceste negocieri, este deosebit de preocupată în legătură cu rezultatele convorbirilor, deoarece anume Europei îi revine o treime din tot volumul de gaze livrat de Rusia, și partea considerabilă a acestora trece prin teritoriul Ucrainei.

Mai devreme Kievul a returnat datoria pentru primul semestru al acestui an. Gazprom şi Naftogaz au început negocieri pentru stabilirea preţului de livrare a gazelor ruseşti, care a crescut cu 80% după schimbarea conducerii politice în Ucraina și Crimeea, şi unui plan de achitare a datoriilor la gaze ale Ucrainei faţă de Rusia. Ucraina are datorii la gaze faţă de Rusia în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013 şi aprilie şi mai 2014, potrivit Gazprom.

Negocierile pe tema gazelor au început luni seara la ora 17.00, la Bruxelles, în contextul în care Moscova a avertizat Kievul că Gazprom va întrerupe livrările de gaze dacă Ucraina nu îşi va achita până marţi seara datoriile la gaze şi factura pentru iunie, transmite Mediafax.ro.

Ucrainenii refuză să accepte preţul fixat de Rusia după instalarea unui Guvern prooccidental la Kiev. Cu toate acestea, noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, pare hotărât să detensioneze rapid relaţiile cu Moscova şi şi-a dat o săptămână pentru a restabili liniştea în estul ţării sale.

„Toate punctele au fost discutate, au fost propuse soluţii, iar discuţiile vor fi reluate marţi seara sau miercuri dimineaţa”, la Bruxelles, a declarat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, după şapte ore dificile de negocieri, a specificat Unian.net.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *