Puful de plop de pe străzile Chișinăului – mai mult decât de o simplă alergie

10388489_775079795857081_1716309499_n
Foto:Puf de plop pe străzile Chișinăului

Sfârșitul primăverii ne aduce odată cu zilele însorite și unele neplăceri, precum puful de plop. Află ce spun medicii despre „ninsoarea de primăvară” și de ce ar trebui să o evităm pe cât e posibil.

Ce câștigăm prin faptul că Chișinăul e una din cele mai verzi capitale din Europa? Aer curat, peisaje frumoase dar și mult puf de plop în luna mai a fiecărei primăveri. Puful de plop din Chișinău este cauza disconfortului pentru mulți dintre noi, în special pentru cei alergici.

Deși la prima vedere, puful poate părea inofensiv, acesta poate fi nociv organismului uman, deoarece conține anumite microparticule alergene care provoacă mai ales persoanelor mai sensibile, diverse alergii, bronșite, mai mult sau mai puțin complexe. Aceste alergii, dacă nu sunt tratate, pot avea urmări grave, sunt de părere specialiștii.

Ochi roșii, nas roșu, strănut, secreții nazale, lăcrimări și insuficiențe respiratorii – sunt doar primele simptome ale alergiei provocate de puful de plop. „Puful de plop este foarte periculos pentru cei alergici, afectează sistemul respirator, acutizează bolile alergice, provoacă rinite alergice, duce la acutizarea astmului bronșic. Este necesară evitarea contactului și administrarea de desensibilizante”, ne-a recomandat Valentina Lebedev, asistentă medicală de familie.

Întrebând câțiva locuitori ai Chișinăului, aceștia ne-au spus că sunt într-adevăr deranjanți:

„Mă deranjează, și plus la toate astea îmi provoacă și tuse. Am impresia uneori că nu-mi ajunge aer. Dar să privesc din alt unghi, aș putea să spun ca este și o parte frumoasă a naturii.”

„Eu nu am alergie, așa că el mie îmi provoacă doar un pic de incomoditate. Nu îmi imaginez cum e viața alergicilor în perioada asta. Îi compătimesc.”

Potrivit arhivei Jurnalul.ro, în 2006, autoritățile de la Chișinău au încercat să rezolve problema, adoptând un plan de acțiuni cu privire la defrișarea plopilor canadieni de pe străzile municipiului Chișinău, pe parcursul a cinci ani. Aceste acțiuni prevedeau rezolvarea problemelor cauzate de plopi: boli respiratorii și crearea incomodităților pentru persoanele alergice din cauza pufului emanat. De asemenea, afecta acoperișurile blocurilor locative, mai ales în zona cartierelor vechi ale orașului, unde sunt case cu două-cinci niveluri. În locul acestora au fost propuși arbori de alte specii, precum plopul hibridic, care crește repede și nu emană puf.

În același an, portalul Moldova.org, relata despre revolta mai multor deputați și aleși locali care se pronunțau împotriva defrișărilor masive de plopi de la Chișinău, pe motiv că plopul produce de 7 ori mai mult oxigen decât un brad, satisfăcând într-o singură zi necesarul de oxigen pentru aproape 200 de persoane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *