Ministrul de Externe Norvegian: „Eu cred că Moldova se află la o piatră de hotar”

Børge_Brende_at_the_World_Economic_Forum_on_Africa_2008
Foto:Børge Brende, PC: wikipedia.org

Ministrul de Externe al Regatului Norvegian, Børge Brende, a susținut o conferință de presă comună cu Natalia Gherman, Ministrul de Externe a Republicii Moldova.

„Caracterul dinamic și deschis al relațiilor bilaterale moldo-norvegiene va fi continuat, Norvegia susține reformele implementate în Moldova, reformarea sistemului justiției, procuraturii. Se dorește consolidarea eforturilor în edificarea Moldovei ca statului de drept, unde toate drepturile sunt protejate. Am vorbit despre necesitatea consolidării cooperării pe linia camerelor de comerț și industrie”, a spus Natalia Gherman.

„Ne-am referit la contextul regional și cooperarea în domeniul securității, foarte important rămâne domeniul energetic, avem nevoie de expertiză norvegiană în acest domeniu, ținându-se cont de dorința Moldovei de a diversifica acest sursele de energie”, a adăugat Ministrul de Externe moldav.

„Børge Brende m-a informat că guvernul norvegian va mări asistența anuală, astfel această asistență va crește până la 10 milioane de dolari, și acest fapt arată susținerea autorităților norvegiene față de cursul european a țării noastre”, a conchis Natalia Gherman.

„Eu cred cu fermitate că Moldova se află la piatră de hotar, suntem fericiți pentru reformele care sunt introduse în Moldova, Norvegia susține reformarea sectoarele de drept și va continua să o facă. Noi am văzut că într-adevăr s-a înregistrat o creștere. Pe 12 iunie Moldova va găzdui o conferință internațională, „Moldova Business Week 2014”, la care va participa și Jose Manuel Barosso”, a spus Ministrul Norvegian.

„Cetățenii deja au simțit beneficiile regimului liberalizat de vize, este abia vârful aisbergului, însă și regimul liberalizat de vize reprezintă un pas important. Norvegia de asemena a abolit regimul de vize pentru Moldova și sunteți invitați să petreceți vacanța în regiunile de odihnă a Norvegiei”, a mai adăugat Børge Brende.

Ministrul de externe Norvegian se află într-o vizită de lucru în Moldova, astăzi el va avea întâlniri cu Președintele Parlamentului Igor Corman și Premierul Iurie Leancă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *