(foto) Troleibuze noi pe drumurile din “capitala de nord” a Moldovei

IMG_5113
Foto:Municipiul Bălți a procurat 23 de troleibuze noi pe bani oferiți de BERD și UE

Orașul Bălți a sărbătorit astăzi sosirea primelor troleibuze finanțate de un împrumut al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și de un grant al Uniunii Europene.

Troleibuzele sunt eficiente din punct de vedere energetic și sunt prietenoase mediului înconjurător. De asemenea, au o podea joasă care ușurează accesul publicului, în special persoanelor în vârstă, celor cu cărucioare și în scaune cu rotile.

Achiziționarea noilor vehicule face parte dintr-un proiect comun al BERD și UE de modernizare a transportului public din Bălți pentru care BERD a oferit un împrumut de 3 milioane euro și UE a contribuit cu un grant de 1,6 milioane euro din cadrul Facilității investițiilor pentru Vecinătate (Neighbourhood Investment Facility – NIF).

 

Primele nouă troleibuze din 23 au pornit astăzi prin oraș, celelalte fiind în drum spre Moldova  din Belarus
Primele nouă troleibuze din 23 au pornit astăzi prin oraș, celelalte fiind în drum spre Moldova din Belarus

Un eveniment special de lansare a avut loc cu ocazia Zilei Orașului Bălți la depoul de troleibuze, pentru a întâmpina cele 9 din 23 de vehicule noi.

Prezent la eveniment Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat: „Acest proiect este important pentru că face mai ușoară și mai confortabilă viața fiecărui locuitor al orașului Bălți, dar și prin faptul că arată foarte clar ce înseamnă integrarea europeană pentru cetățeni. În acest caz concret, este vorba de transport public mult mai calitativ, care va schimba atât cotidianul oamenilor, cât și imaginea și infrastructura orașului. Iar aceasta se va răsfrânge asupra bunăstării generale a localității. Le mulțumesc partenerilor noștri europeni pentru acest sprijin, care este o dovadă în plus a faptului că Europa este pentru fiecare.”

 

Prim-ministrul Iurie Leancă și primarul Bălțiului Vasili Panciuc taie panglica roșie la depoul de troleibuze din Bălți
Prim-ministrul Iurie Leancă și primarul Bălțiului Vasili Panciuc taie panglica roșie la depoul de troleibuze din Bălți

Julia Otto, Șeful biroului BERD la Chișinău a declarat: „BERD susține autoritățile în dezvoltarea serviciilor municipale acolo unde acestea sunt cel mai necesare – în regiuni, în afara capitalei. Acesta este primul proiect direct al BERD cu o municipalitate regională și reprezintă o îmbunătățire semnificativă care va schimba viața zi de zi a oamenilor din Bălți. Noile troleibuze reprezintă o mare investiție în confortul pasagerilor și în siguranța serviciilor și mai oferă și beneficii de mediu – vehiculele sunt ecologic prietenoase și eficiente din punct de vedere energetic. Peste 100 de troleibuze sunt în funcțiune în Chișinău deja de trei ani și suntem mândri să aducem noi soluții de transport și la Bălți.”

 

Julia Otto și Kaido Sirel aplică stickerul BERD și UE pe parbrizul unui troleibuz
Julia Otto și Kaido Sirel aplică stickerul BERD și UE pe parbrizul unui troleibuz

Kaido Sirel, Șeful secției Operațiuni de la Delegația UE în Moldova a declarat: „Suntem foarte bucuroși că datorită grantului de 1,6 milioane euro oferit de UE, pe lângă împrumutul BERD, locuitorii orașului Bălți vor beneficia de 23 troleibuze noi, care vor îmbunătăți calitatea vieții din oraș. Acest exemplu excelent de cooperare între UE, BERD și orașul Bălți aduce beneficii directe cetățenilor.”

 

Kaido Sirel, Vasili Panciuc  și Iurie Leancă în unul din cele 9 troleibuze noi. PC: gov.md
Kaido Sirel, Vasili Panciuc și Iurie Leancă în unul din cele 9 troleibuze noi. PC: gov.md

Primarul orașului Bălți, Vasili Panciuc a declarat: „Transportul public modern și ecologic curat este esențial pentru dezvoltarea economică durabilă a municipiului Bălți. Acest proiect ne permite să reînnoim 70 la sută din învechita flota de troleibuze a municipiului. Aceasta va îmbunătăți în mod semnificativ serviciile noastre de transport public pentru a servi mai eficient un număr mai mare de pasageri, și în special grupurile mai vulnerabile. Proiectul este o soluție ideală pentru una dintre prioritățile-cheie ale orașului, și locuitorii Bălțiului exprimă recunoștință pentru sprijinul acordate BERD și pentru acest parteneriat.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *