(video) A fost dat startul festivalul de importanță națională – BiTEI 2014

oscar
Foto:Spectacolul cu care debutează BiTEI 2014 PC: BiTEI 2014

Azi, într-o conferință de presă, a avut loc deschiderea celei de-a 11-a ediții a Bienalei Teatrului Eugen Ionesco. În cadrul conferinței s-a vorbit despre cine va participa la festival și în ce condiții acesta a fost organizat.

În cadrul festivalului vor avea loc 23 spectacole cu artiști din 10 țări, capii de afiș ar fi SHAKESPEARE GLOBE THEATRE din Londra, ADA MILEA, Compania BRAF din Paris, Teatrul ODEON din Bucuresti, Compania de dans ORLY PORTAL din Israel.

În acest an majoritatea spectacolelor se vor juca la Teatrul Eugene Ionesco, celelalte teatre din Chișinău, cu excepția Gintei Latine, nu au răspuns chemării celor de la Ionesco sau sunt prea ocupați în această perioadă.

Domnul Val Butaru, părintele acestui festival a spus că sloganul din acest an „Make theatre, not war” este inspirat de la John Lennon și este unul foarte actual, deoarece o trupă de teatru din Georgia nu a reușit să vină la festival din cauza problemelor pe care le-ar fi întâmpinat zburând prin Ucraina. Și că este păcat că din cauza unor chestii geopolitice au de suferit lucrurile frumoase din artă. Oricum Shakespeare Globe Theater, deși vin la fel prin Ucraina, vor reuși să fie prezenți la eveniment.

În acest an este o premieră pentru BiTEI care a fost ridicat la randul de festival internațional de interes național prin două hotărâri de guvern, alături de festivalele Mărțișor și Invită Maria Bieșu, a declarat Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova.

Astfel pentru ediția 2014, Ministerul a alocat un milion de lei pentru organizare, din bugetul de 2 milioane care este a festivalului, comparativ cu 300.000 lei cât erau alocați la edițiile precedente.

În acest an, după exemplul celor din Israel, au fost invitați mai mulți directori de teatre din regiune cât și din Europa, care să asiste la spectacole și care să invite trupele de teatru din Moldova la alte festivaluri internaționale.

Costul biletelor în acest an va varia între 100 și 200 lei, și pot fi găsite la casele de bilete al Teatrului Eugene Ionesco.

BiTEI 2014 debutează, pe 21 mai cu piesa Oscar și Tanti Roz, la ora 18:30. Întreg programul festivalului îl vedeți aici: Program BiTEI 2014 și mai multe detalii organizatorice despre festival vedeți aici: Bienala Teatrului Eugene Ionesco

Mai jos vedeți cum Viorel Mardare vă invită la teatru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *