Găgăuzia dorește să se conecteze la piața de gaze din Uniunea Vamală

GRI8727
Foto:Mihail Formuzal, PC: abcnews.md

Găgăuzia doreşte să se integreze pe piaţa gazelor din Uniunea Vamală, prin intermediul întreprinderii nou create care gestionează cele aproximativ 400 de kilometri de reţele de gaz de pe teritoriul Găgăuziei, ce nu sunt la balanţa „Moldovagaz”.

Mihail Formuzal a spus că integrarea pe piaţa de gaze a Uniunii Vamale va oferi posibilitatea procurării gazului la preţuri convenabile pentru toţi cetăţenii Găgăuziei şi va asigura securitatea energetică a regiunii, transmite IPN.

„Sunt banii publici pe care îi concentrăm în această întreprindere. Trebuie să asigurăm funcţionarea acesteia şi după aceasta ne vom gândi ce vom face cu aceste reţele şi cum le vom exploata, pentru a obţine beneficii maxime pentru cetăţeni”, a spus başcanul.

„În prezent, pensia medie a populaţiei este de 70-80 de dolari pe lună, însă pe perioada rece a anului pentru a achita facturile la agentul termic este nevoie de circa 150-200 de dolari pe lună. Este o problemă a societăţii. Noi ne ocupăm de această chestiune, însă în limitele legislaţiei Republicii Moldova”, a subliniat Mihail Formuzal.

Tot în cadrul conferinței de presă Mihai Formuzal a anunțat că Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova trebuie să opereze în cel mai scurt timp  modificări la legislaţie pentru a oferi posibilitatea locuitorilor din Găgăuzia să aleagă 5 candidaţi în Parlament, pentru a asigura stabilitatea politică şi statalitatea ţării.

„Consider că o astfel de decizie va fi un pas model al guvernării care va consolida înţelegerea între puterea centrală şi regiuni şi va consolida statalitatea. Politicienii trebuie să reducă ambiţiile personale şi să se gândească la statalitatea republicii, să acorde în regim de urgenţă aceste cinci mandate pentru ca lumea să poată avea un dialog civilizat”, a spus Mihail Formuzal.

Adunarea Populară a Găgăuziei a adresat o iniţiativă legislativă Parlamentului Republicii Moldova cu privire la introducerea modificărilor la Codul Electoral, care presupun crearea unui mecanism ce ar asigura o reprezentare a Găgăuziei în forul legislativ al ţării, prin crearea a cinci circumscripţii uninominale în Găgăuzia pentru alegerea cu votul majorităţii populaţiei din autonomie a cinci deputaţi – câte unul din fiecare circumscripţie.

Numărul de mandate solicitate de autorităţile Găgăuziei sunt în concordanţă cu numărul populaţiei din regiunea autonomă, care constituie, potrivit autorilor iniţiativei legislative, aproximativ 5% din populaţia Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *