„Valea Norilor” este o trupă rock din Chișinău care s-a format recent, dar a reușit deja să dea un concert live, să înscrie câteva piese și să adune primii fani.
Vă invităm să-i cunoașteți pe Stan Eclipse (Alexandru Frolov) – bass, Petru Bețco – chitară, Marcus (Mircea) Nicolaescu – tobe și Andrew Andrew (Andrei Zîc) – vocal. Băieții sunt veseli, energici, creativi și gata să se facă cunoscuți pe scena din Moldova.
#1. Care este povestea voastră?
Petru: Prin clasa a 10-a, cu doi colegi de clasă, am format o trupă. Eu eram la chitară și respectiv Mircea – la tobe. După un timp, am înțeles că avem nevoie de o bass chitară și așa au început căutările. Vara acesta, am făcut cunoștință cu Stan și astfel am început să cântăm împreună.
Stan: Eu am început să cânt la bass chitară cu puțin mai mult de doi ani în urmă. Am învățat singur să cânt privind video-uri pe YouTube. Am cântat în câteva formații, care din diverse motive s-au destrămat. Cu Andrew ne cunoaștem încă de la școală, chiar am cântat împreună la un moment dat. După cum s-a spus, Mircea și Petru aveau deja o trupă, un prieten comun ne-a făcut cunoștință, iar după prima repetiție l-am invitat și pe Andrew să fie vocalist. Așa am început să lucrăm împreună asupra pieselor.
#2. De unde a venit numele de „Valea Norilor”?
Andrew: Ne-am gândit foarte mult la numele trupei, am avut mai multe idei care s-au dovedit a fi nu prea reușite. Într-o zi am propus să facem ca trupele americane, adică să preluăm numele unui loc cunoscut (din Chișinău). Ideea inițială a fost să fim „Valea Morilor”, adică „Mill Valley”, apoi am zis că „Valea Morilor” nu sună prea bine, mai ales că avem un parc denumit astfel, și am zis: „Hai să schimbăm o literă”. Și am schimbat.
#3. Ce stil de muzică cântați?
Stan: Rock, nu ne limitam la un anumit tip de rock, preferăm să avem cântece diferite, ca să nu plictisim ascultătorii, totuși se poate simți influența Funk Rockului, Blues Rockului și a Rockului Progresiv în muzica noastră. Personal, am o dragoste enormă pentru Rockul Progresiv, îl consider un stil nobil, complex și frumos.
#4. Vă scrieți singuri piesele?
Stan: Da, ne scriem singuri melodiile, cuvintele, facem totul de sine stătător. Cred că avem destulă creativitate pentru asta.
#5. Cine au fost cei care v-au inspirat să vă creați muzica?
Petru: Kurt Cobain (Nirvana), după ce l-am ascultat, am decis să devin chitarist. Însă cea mai mare influență asupra mea a avut-o John Frusciante (Red Hot Chili Peppers).
Mircea: Nu eu am făcut alegerea să cânt la tobe, Petru a zis că în grupă e nevoie de un toboșar, așa că eu trebuie să învăț să cânt la tobe. Mie de mic îmi plăceau ritmurile, de aceea, nu am fost împotrivă. Mai ales că, la fel ca Petru, și pe mine Nirvana m-a motivat să mă apuc de muzică.
Andrew: Vocaliștii secolului 20: Robert Plant, James Hetfield, Jim Morrison. Dar dragostea pentru muzică am moștenit-o de la tata.
Stan: Playlistul meu conține o mulțime de muzicieni care m-au inspirat, de la fiecare am luat câte ceva. În muzica pe care o scriem se observă și momente “mai heavy”, și momente mai melodice, poate chiar și unele momente avant garde. Bassiștii mei preferați sunt: Cliff Burton (Metallica), Flea (Red Hot Chilli Peppers), Les Claypool (Primus), Geddy Lee (Rush), Colin Edwin (Porcupine Tree).
#6. Recent, ați dat primul vostru concert, cum a fost?
Mircea: Am fost emoționați la început, dar am reușit să ne manifestăm bine, a fost o experiență plăcută, cei care au venit să ne asculte ne-au susținut și asta a fost foarte important. A fost oricum o experiență nouă pentru noi toți, cu toate că nici unul dintre noi nu s-a aflat pentru prima dată pe scenă.
Petru: A fost bine, eram pregătiți, dar am fi putut să ne manifestăm și mai bine.
#7. Am văzut pe pagina voastră de Facebook că aveți deja primii admiratori, ce feedback-uri ați primit?
Andrew: Am primit feedback-uri atât pozitive, cât și mai puțin pozitive. Criticile au venit în adresa masteringului, desigur că aceste comentarii nu sunt chiar plăcute dar înțelegem importanța lor și lucrăm astfel încât pe viitor să nu le auzim. În rest, lumea ne scrie că le place ceea ce cântăm și să continuăm tot așa.
#8. Aveți înregistrate două piese, cum ați realizat acest lucru?
Stan: Piesele „Chip de lut” și „Noapte bună” le-am înregistrat la calculator printr-o aplicație specială. Cu părere de rău, din cauza lipsei de aparatura necesară, tobele au fost făcute la calculator printr-un plug-in care imită un set real de tobe, dar sunt exact așa cum le bate toboșarul. Restul instrumentelor precum și vocalul, au fost înscrise live, cu ajutorul unei plăci audio externe, apoi eu m-am ocupat de masteringul piesei și am publicat-o pe internet.
#9. Aveți un producător care vă ajută să vă promovați?
Petru: Pentru moment, nu avem unul, însă nu negăm faptul că în viitor vom avea nevoie de cineva care să ne promoveze la un nivel mai serios. Totuși, dorim ca producătorul nostru să fie o persoană căreia îi va plăcea ceea ce cântăm și nu ne va spune ce și cum trebuie să cântăm. Acum noi încercăm să ne promovăm singuri, ne publicăm piesele pe internet, fiindcă pe internet este ușor să te faci cunoscut.
#10. Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat?
Mircea: Concerte, cât mai multe concerte.
Stan: Acum, lucrăm asupra pieselor pe care le avem, dar și asupra unor piese noi. Sperăm că în viitorul apropiat vom mai da un concert. Avem planuri să înregistrăm toate piesele noastre și să adunăm mai mulți fani. Sperăm că vara să avem un concert în parcul Valea Morilor, ca un fel de tribut locului care ne-a creat.