Mesajul pentru Moldova a Președinților Parlamentelor din Statele Baltice și Nordice

IMG_3062
Foto:Președinții de Parlamente din Statele Baltice şi Nordice și Premierul Moldovei, Iurie Leancă, PC: gov.md

Mesajul de susținere a cursului european a Moldovei a fost exprimat de președinții Parlamentelor din Statele Baltice și Nordice, participanți la Summitul NB-8.

„Republica Moldova se află pe lista priorităților în agenda noastră”, a declarat Solvita Āboltina, Speakerul Parlamentului Republicii Letonia.

Speakerul Parlamentului Regatului Suediei, Per Westerberg a subliniat că Acordul de Asociere va deschide ușile pentru toate țările din Parteneriatul Estic și posibilități pentru un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Statele Baltice și Nordice sunt cei mai apropiați prieteni ai Republicii Moldova. Europa așteaptă Republica Moldova cu brațele deschise pentru că Republica Moldova este parte a Europei”, a menționat Eiki Nestor, Speakerul Parlamentului Republicii Estonia.

Prim-vicespeakerul Parlamentului Regatului Danemarcei Bertel Haarder a declarat că cetățenii Republicii Moldova trebuie să-și hotărască singuri viitorul, fără presiuni externe.

Loreta Grauziniene, Speakerul Parlamentului Republicii Lituania a făcut referire la Conferința Președinților Parlamentelor țărilor membre ale UE, desfășurată la Vilnius, în aprilie, în cadrul căreia șefii legislativelor statelor UE au declarat sprijin pentru semnarea cât mai grabnică a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE.

Prim-vicepreședintele Parlamentului finlandez, Pekka Ravi a menționat că integrarea europeană înseamnă foarte multe avantaje economice pentru Republica Moldova, care trebuie explicate cetățenilor și a îndemnat autoritățile să consolideze dialogul cu societatea civilă.

La rândul său, Vicespeakerul Parlamentului Regatului Norvegiei, Kenneth Svendsen a exprimat sprijin pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, menționând că cetățenii vor fi cei care vor resimți beneficiile de pe urma semnării Acordului de Asociere și a celui de liber schimb.

La rândul său Premierul Iurie Leancă și Președintele Parlamentului Igor Corman au salutat prezenţa înalţilor oaspeţi în Republica Moldova, menţionând că această reuniune este un prilej de a cunoaşte mai bine situaţia din regiune şi a discutat despre oportunităţile de extindere a cooperării Republicii Moldova cu statele Baltice şi Nordice în plan bilateral şi în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Summitul are loc la Chișinău, în perioada 12-14 mai 2014, cu participarea președinților de Parlamente din Estonia, Letonia, Lituania, Suedia, Finlanda, Danemarca și Norvegia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *