(foto) Tinerii moldoveni au participat la un training destinat jurnaliștilor în devenire în Germania

collage3
Foto:Proiectul Young Journalists on Tour a reunit tineri din patru țări europene PC: colaj #diez

Tineri jurnaliști din Moldova, Germania, Polonia și Ucraina au participat timp de o săptămână în cadrul proiectului Young Journalists on Tour, ce a avut loc în Germania. Află care au fost cele mai memorabile momente ale seminarului și de ce este important pentru un tânăr, schimbul de experiențe cu tineri de peste hotare.

Trainingul a fost pe bună dreptate o călătorie continuă cu mici popasuri în locuri memorabile: Berlin, Trebnitz (Germania) și Poznań (Polonia). Iată 7 lucruri care nu vor fi prea ușor de uitat pentru fiecare tânăr participant:

#1. Cercetările de teren.

Tema training-ului a fost Fotbal și Sustenabilitate. Fiecare participant la sfârșitul săptămânii de training a trebuit să scrie câte un articol în urma cercetărilor efectuate. Pentru acestea, participanții s-au divizat în două grupuri. Unii au mers în Berlin, pentru a vizita Olympiastadion, locul desfășurării finalei Campionatului Mondial de Fotbal din 2006 și stadionul echipei locale Union Berlin. Grupul din Berlin a avut și oportunitatea de a discuta cu membri ai diverselor organizații non-guvernamentale ce susțin sustenabilitatea în sport. Cei care au mers în Poznań, Polonia, au vizitat Stadionul Municipal din Poznań, unul din stadioanele care a găzduit Campionatul European de Fotbal 2012, și un alt stadion local. Aceștia au discutat, de asemenea, cu inițiatori ai unor acțiuni ce promovează sustenabilitatea.

 

collage6
Stadion An der Alten Försterei, Olympiastadion din Berlin și Stadionul Municipal din Poznań

Marta, studentă la Jurnalism susține că proiectul a fost foarte util, întrucât pe lângă faptul că a cunoscut oameni noi atât din Moldova cât și de peste hotare, subiectul proiectului a impresionat-o în mod deosebit: „Sustenabilitatea în sport mi-a părut un subiect foarte interesant, întrucât fiecare dintre noi ar trebui să promoveze dezvoltarea durabilă. Iată de ce atunci când am aflat despre acest proiect am aplicat fără să mă gândesc prea mult”.

#2. Călătoria în Germania și Polonia.

Berlinul înseamnă în primul rând istorie: Friedrichstraße, strada care despărțea odinioară Germania în două state, Bundenstag-ul, Porțile Brandenburgului, Turnul Televiziunii, Zidul Berlinului și multe altele cu siguranță, pe care însă nu am reușit să le vedem.

Trebnitzul relevă partea sensibilă și calmă a germanilor – un orășel liniștit, căsuțe colorate, străzi înguste, aer curat, aproape ca acasă.

Poznańul – din relatările colegilor am înțeles că e un oraș cu o arhitectură deosebită, cu clădiri vechi, înalte, cu străzi pavate, un oraș curat, verde și chiar foarte ieftin. Foarte des întâlnești oameni care îți zâmbesc sincer.

 

collage 2
Berlin
collage 1
Poznań, Trebnitz

#3. Despre cum i-am învățat româna pe europeni

Cei din Germania, Polonia și Ucraina s-au arătat foarte interesați de a învăța câte puțin din limba noastră. Astfel încât la sfârșitul săptămânii, toată lumea știa: „Ce mai faci? „Bine”, „Așa și așa”, „Rău”, Poftă bună”, ceea ce e foarte plăcut. Recunoaștem că O-zone și „Dragostea (lor) din tei” ne-a ajutat foarte mult, întrucât mulți dintre ei cunoșteau versurile faimosului cântec.

 

ST_YJOT APRIL 2014 (229)
Activități în cadrul training-ului PC: Svetlana Tătaru

#4. Ce am învățat de la germani?

  • Timpul liber este valorificat așa cum trebuie. De sărbători și în weekenduri rar poți găsi un mic magazin deschis.
  • Ordine, precizie, siguranță – le simți în aer.
  • Modul liber de a gândi și a-și expune viziunile.

 

PC: Vinzenz Kratzer
PC: Vinzenz Kratzer

#5. Tehnicile de scriere foarte utile

„Am învățat metode de scriere ale articolelor pe care nu ni le predau la universitate. Am cunoscut oameni noi și am antrenat spiritul de echipă”, ne spune Stela, una din participante, jurnalistă de profesie.

Unul din traineri a fost Max, jurnalist german. Acesta ne-a învățat câteva tehnici de scriere foarte interesante, aparent simple dar cu adevărat folositoare:

  • Metoda Teatrului: Scrie timp de 10 minute cuvinte la întâmplare, tot ceea ce-ți trece prin cap.
    Metoda Camerei de filmat: Scrie ca și cum ai fi o cameră care filmează, concentrează-te pe acțiuni.
    Metoda  Parașutei: Abordează o temă de la general la particular.

 

PC: Vinzenz Kratzer
Interviuri de cunoaștere PC: Vinzenz Kratzer

#6. Comunicarea în engleză

Un avantaj al schimbului de experiență cu tinerii de peste hotare e faptul că e o bună ocazie de a-ți practica cunoștințele de engleză.

#7. Seara interculturală

Tradiții, obiceiuri, dansuri și rămas bun. Seara culturală a fost una deosebită, am învățat dansurile tradiționale ucrainene, poloneze și am ascultat muzică germană. N-a lipsit desigur nici hora moldovenească și multe multe dulciuri moldovenești.

„Proiectul mi-a oferit posibilitatea să ajung acolo unde trebuia să ma aflu în 2012 și anume pe stadionul din Poznań, la Campionatul European. Am cunoscut oameni noi iar cel mai interesant moment a fost faptul că am reușit să-i învățăm pe europeni câteva cuvinte în limba noastră”, ne-a relatat Svetlana, fiind convinsă că nu va fi ultima oară când va vizita Germania.

Moldova a fost reprezentată de opt tineri: Marta Odainic, Stela Roman, Ioana Isac, Victor Cociug, Mihai Sochirca, Svetlana Tătaru, Victoria Colesnic și Alina Gîrneț, susținuți fiind de Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova. Tinerii s-au întors în țară cu impresii pozitive și desigur cu încă o experiență ce îi va ghida în cariera lor de tineri jurnaliști.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *