Ambasadorul Ucrainei a povestit despre pericolul separatismului transnistrean

sergey_pirzhkov_32
Foto: Serhii Pyrozhkov, PC: actualitati.md

Regimul separatist de la Tiraspol prezintă un pericol sporit atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina, a declarat ambasadorul Ucrainei, Serhii Pyrozhkov, în cadrul emisiunii “Fabrika” de miercuri seara, de la postul de televiziune “Publika”.

Diplomatul a opinat că există mai multe şanse, comparativ cu Crimeea, ca Rusia să repete scenariul din Ucraina, în condiţiile când în Transnistria, spre deosebire de Crimeea, au fost deja ciocniri armate, sunt dislocate forte militare ale Federaţiei Ruse, iar populaţia este pregătită pentru o eventuală alipire la Rusia. „Kremlinul are o tactică bine cunoscută: provoacă la destabilizarea situaţiei, după care, sub pretextul că trebuie să-şi ajute conaţionalii, cucereşte teritorii”, a conchis Serhii Pyrozhkov, transmite IPN.

Ambasadorul ucrainean a precizat că nu este exclus ca Tiraspolul să trimită emisarii săi în regiunile de Sud-Est ale Ucrainei pentru a destabiliza situaţia, din care cauză au fost înăsprite controale la frontieră pe segmentul transnistrean. În acelaşi context, Serhii Pyrozhkov a infirmat informaţia vehiculată în presă că un număr de 250 de combatanţi transnistreni au venit în Ucraina pentru a se alătura insurgenților.

Serhii Pyrozhkov a apreciat pozitiv faptul că instituțiile de presă din Moldova reflectă cu un grad sporit de profesionalism situaţia din Ucraina, „cu excepţia presei pro-comuniste, care transmite punctul de vedere al Rusiei fără o abordare profundă şi obiectivă.”

Referindu-se la apelul liderului rus Vladimir Putin de a amâna referendumurile din Luhansk şi Doneţk, diplomatul a spus că 72% din populaţia din acele regiuni pledează pentru integritatea ţării şi a opinat că aceste date de asemenea ar fi fost luate în calcul de “strategii de la Kremlin”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *