10 partide din Moldova despre care ați auzit mai puțin

collage4
Foto:Emblemele unor partide mai puțin cunoscute de majoritatea populației, PC: colaj #diez

#diez a ales 10 partide politice din Moldova care nu se evidențiază vizibil în viața politică a Republicii noastre.

#1 Partidul “Pentru Neam și Țară”

Emblema și Președintele Partidului ”Pentru Neam și Țară”
Emblema și Președintele Partidului ”Pentru Neam și Țară”

Congresul de constituire a Mișcării Social-Politice pentru Neam și Țară (MSPNȚ) a avut loc la 5 mai 2007. PpNȚ a participat la alegerile parlamentare din 2010, acumulând 0,20% de voturi. La alegerile locale din 2011 a câștigat 18 mandate de consilier (0,17%) în consiliile orășenești, municipale (Comrat), sătești și 2 mandate de primar (0,22%). Președintele Partidului este Nicolae Uțica.

#2 Partidul politic “Uniunea Centristă din Moldova”

Emblema și Președintele Partidului „Uniunea Centristă”
Emblema și Președintele Partidului “Uniunea Centristă”

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) s-a constituit la 15 mai 2000, având drept scop de bază „edificarea societăţii civile şi a statului de drept, politica căruia ar fi orientată spre crearea condiţiilor pentru o viaţă demnă a cetăţenilor Republicii Moldova”. UCM a participat la alegerile parlamentare anticipate din 2001 şi la alegerile locale din 2003. Președintele UCM este Mihai Petrache.

#3 Partidul Republican din Moldova

Andrei Stratan, PC: tribuna.md
Andrei Stratan, PC: tribuna.md

Partidul Republican din Moldova (PRM) s-a înființat la 15 august 1999. Adunarea Generală Constituantă a adoptat Programul şi Statutul PRM. PRM a participat la alegerile parlamentare din 2001, obținând 0,46% din totalul sufragiilor valabil exprimate, şi la alegerile locale din 2003. Președintele Partidului este Andrei Stratan.

#4 Partidul politic “Noua Opţiune Istorică”

Emblema și Președintele Partidului „Noua Opțiune Istorică”
Emblema și Președintele Partidului “Noua Opțiune Istorică”, Victor Alexeev.

PNR este denumirea simplificată a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Represiunilor din Moldova (AFDP VRM), denumire care s-a adoptat la Congresul al IV-lea, din 11 iunie 2000, al acestei formaţiuni, fără a renunţa la paternitatea denumirii iniţiale. PNR a participat la alegerile parlamentare din 2001, fără a depăşi pragul electoral. Președintele NOI este Victor Alexeev.

#5 Partidul Muncii

Președintele Partidului „Uniunea Muncii”, Gheorghe Sima.
Președintele Partidului „Uniunea Muncii”, Gheorghe Sima.

Uniunea Muncii (UM) s-a constituit la 25 septembrie 1999, având drept scop major „edificarea unui stat social, politica căruia ar fi orientată spre crearea condiţiilor necesare pentru o viaţă demnă şi dezvoltarea liberă a cetăţenilor”. UM a participat la alegerile parlamentare din 2001, președintele Partidului este Gheorghe Sima.

#6 Partidul Legii şi Dreptăţii

Președintele Partidului Legii și Dreptății, Nicolae Alexei, PC: ido.md
Președintele Partidului Legii și Dreptății, Nicolae Alexei, PC: ido.md

Partidul Dreptăţii Social-Economice din Moldova (PDSEM) a luat fiinţă la 25 iulie 1997, ulterior și-a schimbat denumirea în Partidul Legii şi Dreptăţii. PDSEM a participat la alegerile parlamentare din 1998, obţinând 1,95% din sufragiile valabil exprimate, şi la alegerile locale generale din 1999. Președintele Partidului este Nicolae Alexei.

#7 Partidul Socialist din Moldova

Partidul Socialist din Moldova (PSM) a fost înfiinţat la 11 august 1992, reunind mai mulţi foşti membri ai Partidului Comunist a cărui activitate a fost interzisă în august 1991. Graţie asocierii sale la Blocul Electoral “Alianţa Braghiş” în 2001, care a mizat pe autoritatea lui Dumitru Braghiş şi pe deţinerea unor pârghii administrative de către acesta, PSM a reuşit să promoveze în Legislativ. PSM a mai participat la alegerile locale din 1995, 1999 şi din 2003. Liderul Partidului este Victor Morev.

#8 Mişcarea social-politică “Forţa Nouă”

Liderul Mişcării social-politice “Forţa Nouă”, Valeriu Pleșca, PC: rferl.com
Liderul Mişcării social-politice “Forţa Nouă”, Valeriu Pleșca, PC: rferl.com

Mişcarea social-politică “Forţa Nouă” s-a format la 28 mai 1997. Primul Congres al Mişcării, din decembrie 1998, a aprobat Statutul ei. Formaţiunea politică “Forţa Nouă” a participat la alegerile parlamentare din 1998 şi 2001, şi la cele locale din 1999 şi 2003, liderul Partidului este Valeriu Pleșca.

#9 Partidul Conservator

Emblema și Președintele Partidului Conservator, Natalia Nirca
Emblema și Președintele Partidului Conservator, Natalia Nirca

Congresul de constituire al Partidului Conservator (PC) a avut loc la 24 iunie 2006. Congresul a aprobat programul şi statutul PC şi a ales organele de conducere ale formaţiunii. Președintele formațiunii este Natalia Nirca.

#10 Mişcarea Profesioniştilor “Speranţa-Надежда”

vladimir_florea_aita_vedomosti_md
Vladimir Florea, liderul mișcării Profesioniştilor “Speranţa-Надежда” , PC: noi.md

Mişcarea Profesioniştilor “Speranţa-Надежда” (MP “Speranţa-Надежда”) s-a constituit la 30 aprilie 1997, MP “Speranţa-Надежда” a luat parte la scrutinele parlamentare din 1998 şi 2001, şi la alegerile locale din 1999 şi 2003. În urma scrutinului parlamentar din 25 februarie 2001, MP “Speranţa-Надежда” a reuşit să promoveze în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Blocului Electoral “Alianţa Braghiş”. Președintele Partidului este Vladimir Florea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *