(foto) Podiumurile sunt transformate în galerii de artă

collagel
Foto:PC: colaj #diez

Influenţele din lumea artei, de natură clasică sau contemporană, au însufleţit creaţiile designerilor precum Chanel, Dolce&Gabbana, Prada sau Fendi pentru sezonul de primăvară-vară 2014, transformând podiumurile de prezentare în galerii de artă.

Începând cu legendarele rochii Mondrian, inspirate de lucrările abstracte ale pictorului şi oferite iubitorilor de modă şi posterităţii în toamna lui 1965 de către Yves Saint Laurent, şi până la colaborările cu artişti contemporani precum Stephan Sprouse (în 2000), Takashi Murakami (2004) sau Richard Prince (2008), mijlocite de Marc Jacobs pentru Louis Vuitton, moda a căutat mereu reprezentări în lumea artei,relatează one.ro.

Totuşi, transparenţa în ceea ce priveşte sursele de inspiraţie, creditarea sau elogierea explicită a artiştilor prin imprimeuri pe textile, este, contrar aşteptărilor, un lucru rar întâlnit în industria de apparel. Amploarea fenomenului, sesizată ca atare în colecţiile de primăvară-vară 2014, arată ce rol important deţine acum artistul în conturarea a ceea ce numim generic tendinţele sezonului.

#1. Chanel

Prezentarea de modă Chanel pentru primăvară-vară 2014 a fost decorată sub forma unei galerii de artă contemporană presărată cu “exponate” din iconografia Chanel. Fapt interesant, colecţia a fost inspirată de tonurile tari şi degradeurile subtile ale unui panou de mostre de culoare datând din secolul al 19-lea, al Royal Talens, o companie care produce uleiuri şi vopseluri acrilice pentru pictură. Karl a reprodus acest panou chiar şi sub forma unei imprimeu cu 150 de nuanţe diferite, pe care l-aţi remarcat cu siguranţă pe câteva dintre rochiile care au strălucit pe podiumul Chanel.

Chanel 2014  PC: colaj #diez
Chanel 2014 PC: colaj #diez

#2. Fendi
La Fendi, Karl Lagerfeld şi Silvia Venturini au recunoscut ca sursă de inspiraţie “tehnologia informaţiei”. Ceea ce am văzut noi pe podium – adică acele “cascade” în straturi, de mătase în degradeuri Pop Art – ne duce mai degrabă cu gândul la picturile lui Joseph Albers, în special la aşa-zisele “studii de culoare asupra pătratului”. Stânga: look din colecţia Fendi; dreapta: lucrarea Color Study for Homage to the Square (Joseph Albers, 1965).

Fendi PC: one.ro
Fendi PC: one.ro

#3. Aquilano.Rimondi
Sportul a fost o temă centrală pentru Aquilano.Rimondi, însă cei doi designeri au abordat-o inspirându-se din “perioada polynesiană” a lui Paul Gauguin. Stânga: Outfit din colecţia Aquilano.Rimondi; dreapta – tabloul Le Sorcier d’Hiva Oa (Paul Gauguin, 1902).

PC: colaj #diez
PC: colaj #diez

#4. Prada
Miuccia Prada a cooptat mai mulţi pictori şi ilustratori recunoscuţi în domeniu, pentru a decora spaţiul destinat prezentării şi a contribui la realizarea colecţiei Prada de primăvară-vară. “Câteodată trebuie să fii strident, ca să te faci auzit”, a argumentat ea. Stânga: lookuri din colecţia Prada; dreapta: Beauty Masks (ilustraţie de Jeanne Detallante, 2013) şi Tropical Wild Space Color Girls (Stinkfish, 2013).

Prada 2014 PC: colaj #diez
Prada 2014 PC: colaj #diez

#5. Giles
Giles Deacon, a ridicat omagiul adus artei fotografice, şi fotogafiei de modă în special, la un nou nivel de fair play şi transpareţă.În imagine: rochii din mătase semnate Giles şi referinţele fotografice – Amber Valetta, în campania Prada FW 1997, şi Kate Moss pentru Harper’s Bazaar, în 1994. Fotografii realizate de Glen Luchard.

 PC: colaj #diez
PC: colaj #diez
Prada 1997 PC: dailymail.co.uk
Prada 1997 PC: dailymail.co.uk

#6. Hermes
Designerul Christophe Lemaire s-a inspirat din tablourile lui Henri Rousseau, artistul francez post-Impresionist care a pictat peisaje din jungla africană fără a le vedea vreodată în viaţa reală. Stânga: rochie cu imprimeu exotic, Hermes; dreapta: Combat de tigre et buffle (Henri Rousseau, 1891).

PC: colaj #diez
PC: colaj #diez
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *