ADMITERE 2014: Noi modificări introduse la admiterea în universități

IMG_9794-624×416
Foto:Reguli noi pentru admiterea în universități

Colegiul Ministerului Educației a aprobat modificările la Metodologia de admitere în învățământul superior care anterior au fost propuse.

Schimbările se referă la perioada de organizare și desfășurare a concursului de admitere, facilități, cotele de înmatriculare, inclusiv și pentru candidații care solicită limba rusă de instruire.

Astfel, admiterea pentru Ciclul I şi Ciclul II se va desfășura în perioada 21 iulie – 31 august 2014. Astfel încât toți candidații, inclusiv și cei care au dat examenele de bacalaureat repetat, să aibă șanse egale când își depun documentele la universități.

Totodată, este exclusă divizarea locurilor pentru înmatriculare în baza principiului locului de trai (rural/urban). Acest mod de organizare a admiterii pune în condiții egale de evaluare toți absolvenții programului liceal.

Tradițional va fi menținută cota de 15 la sută din numărul total de locuri prevăzute în planul de admitere cu finanțare bugetară pentru anumite categorii defavorizate de candidați. Prioritate se va acorda copiilor orfani şi celor rămași fără îngrijirea părinților cu statut de copil orfan şi copiilor cu gradul de dizabilitate sever sau accentuat.

De asemenea, a fost anulată cota de 20% din numărul total de locuri pentru elevii care au învățat în altă limbă decât cea română.

„Ambele modificări au fost discutate, au fost susținute şi de mediile academice şi de studenţi. Credem că va aduce un grad mai mare de concurenţă în mediul candidaţilor. În timpul apropiat ordinul va fi semnat şi regulamentul va intra în vigoare, fiind aplicat începând cu admiterea pentru anul de studii”, a declarat viceministrul Educaţiei Igor Grosu pentru PublikaTV.

Și în sesiunea de admitere 2014, candidații au dreptul să se înscrie concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe universități, cu posibilitatea de a fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure universități.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *