(foto) Cultura satului Băhrinești a fost readusă la viață în cadrul proiectului „Intersecții culturale”

IMG_1644
Foto:Acești copiii talentați au învățat dansul popular moldovenesc în cadrul Centrului de Cultură din Băhrinești

În cadrul proiectului „Intersecții culturale” implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), a fost renovată Centru de Cultură din satul Băhrinești, raionul Florești. Acest proiect a readus la viață acest Centru, care deja de ani buni avea nevoie de o reparație.

În urma lucrărilor de reconstrucție, atât localnicii din sat cât și din afara acestuia au posibilitatea să se implice în viața cultural-artistică prin intermediul Centrului de Cultură. „Nu credeam în acest proiect pentru că „Intersecțiile culturale” ating prioritatea numărul trei în proiectele de mediu și turism. Dar în același timp vedeam că lucrările decurg destul de rapid. Când văd că acest lucru a fost realizat, chiar mă mândresc și mă bucur pentru oamenii din această localitate”, a afirmat Ion Bodrug, director ADR Nord.

Datorită acestui Centru, artiștii din satul Băhrinești, cât și din afara acestuia, sunt puși în valoare. În cadrul Centrului de Cultură activează două coruri muzicale: unul alcătuit din persoane în etate, iar celălalt din copii. Totodată, cei mai mici pot învață arta dansului popular moldovenesc în cadrul cercului de dansuri „Busuioc”. Pe lângă aceasta, în acest Centru, copiii din localitate pot face lecții practice la vioară.

„Noi am demonstrat prin intermediul activităților cultural-turistice republicane, naționale și internaționale că reconstrucția acestui Centru este foarte importantă pentru oameni. În așa fel promovăm valorile pe care le avem atât la nivel local cât și național”, a susținut Primarul comunei Băhrinești, Feodosia Bunescu.

Centrul este dotat cu o sală multimedia, unde au posibilitatea să se lanseze viitoarele femei de faceri. În acest club sunt deja 5 femei care au scris business planuri și le-au câștigat în cadrul unui concurs din Bălți. Acest fapt permite ca mamele să rămână alături de copii lor și să nu plece la muncă peste hotarele țării.

Proiectul a costat aproximativ 2 milioane și 500 de mii de lei moldovenești, bani care au fost acordați de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Fondul de Investiții Sociale din Moldova.

 

IMG_1618
Clubul viitoarelor femei de afaceri
IMG_1620
Primarul localități promovează valorile cultural-artistice
IMG_1629
Corul alcătuit din bunei și bunicuțe
IMG_1649
Centrul de dansuri populare „Busuioc”
IMG_1664
Copii pot învăța să cânte la vioară
IMG_1668
Un muzeu al celor mai vechi instrumente artistice din sat
IMG_1672
Corul de copii din comuna Băhrinești
IMG_1674
Fațada clădirii Centrului de Cultură
IMG_1675
Copacul care îți indică unde se află cele mai importante locuri din sat




Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *