(grafic) Moldova: Țara vodcii și a berii, mai puțin a vinului

IMG_0289
Foto:Moldova: țara vodcii și a berii, mai puțin a vinului.

Victor Bostan, directorul general al Grupului de companii „Purcari & Bostavan Wineries”, a făcut o analiză a preferințelor moldovenilor în materie de băuturi alcoolice.

Potrivit lui Victor Bostan, vinificatorii moldoveni au pierdut lupta în fața producătorilor de bere şi vodcă. „Nu sunt multe domenii în lume în care Moldova ar fi un jucător de top. Vinul este unul din acesta. De fapt, puțini cunosc că fiecare al 40-lea hectar de viță de vie din lume se află în Moldova. Şi mai puțini cunosc că Moldova este al 12-lea exportator global. Un exportator mai mare decât Noua Zeelandă, una din cele mai dinamice țări vitivinicole din lume!”, declară acesta pe blogul companiei.

Untitled

 

În anul 2013, vinul din Moldova a fost premiat cu 19 medalii la cele mai prestigioase concursuri internaționale: 3 de aur, 7 de argint și 9 de bronz. „Vorbind de calitate – nici aici nu suntem cu nimic mai prejos. În ultimii ani, tot mai mulți vinificatori de la noi au avut rezultate frumoase la cele mai prestigioase concursuri vinicole din lume. Anul trecut a fost unul record pentru Moldova, cu 19 medalii câștigate la concursurile de top. Dacă medaliile olimpice ale Moldovei sunt tot mai puține, cele vinicole au devenit o frumoasă rutină”, spunea specialistul.

Untitled2

 

Cu toate acestea, cea mai mare parte a producției țării de vin comercial este pentru export – 96% și doar 4% revine consumului intern. Spre exemplu, în Franța, 70% din producția totală de vin este destinată pieței interne și doar 30% merge la export.

Untitled3

 

Potrivit lui Victor Bostan, în Moldova, cultura vinului se reduce la un segment foarte mic, care îl reprezintă de fapt doar Chișinăul. „Un public progresiv, elitist şi… aproape inexistent. Realitatea e că Moldova, ţara vinului, este de fapt… ţara berii şi a vodcăi”, declară CEO Bostavan și Purcari Wines.

Untitled4

 

Potrivit graficului de mai sus, moldovenii consumă anual 240 de milioane sticle de bere, 30 milioane sticle de vodcă și doar 8 milioane sticle de vin. Respectiv, 51% din consumului de alcool revine berii, 44% revine vodcii și doar 5% revine vinului de pe raft. „Statistica le spune lucrurilor pe nume. În Moldova, pentru fiecare sticlă de vin sau șampanie consumată, se vând alte 4 sticle de vodcă şi 30 sticle de bere. Mai e şi vinul de casă desigur, care însă, cu foarte mici excepții, este un anti-argument pentru cultura vinicolă. Acru, astringent, cu alcoolul deplasat, „maturat” în butoaie putrezite după multele recolte de Isabella, vinul de casă e de cele mai dese ori o insultă față de vinificație. E bun pentru a te răcori, servit rece dintr-un PET Gura Căinarului, după o zi de prășit, dar nicidecum o alegere inspirată pentru a acompania o cină sau a impresiona un oaspete (mai ales străin). Iarăși, sunt excepții (cu toţii avem bunelul, moşul sau vecinul din Călăraşi, Orhei sau Cahul care face un vin de casă legendar), dar în 95% din cazuri – e jale. Sună elitist, snob, anti-mioritic, dar e crudul adevăr”, menționează Victor Bostan, directorul general al Grupului de companii „Purcari&Bostavan Wineries”.

Citiți continuarea AICI.

În prezent, Bostavan Wineries Group produce anual un milion de sticle de vin şi este lider printre vinificatorii autohtoni. Produsele companiei sunt vândute în peste 20 ţări, principala piaţă fiind cea a Uniunii Europene (România, Polonia, Cehia, Ţările Baltice). Până acum, suma investițiilor Horizon Capital în Bostavan Wineries Group a atins 17,5 mil. dolari americani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *