În premieră, în SUA au fost transplantate cu succes patru vagine artificiale

vag1
Foto:PC: Reuters

În SUA, patru femei cu patologii vaginale născute, au avut șansa de a li se transplanta vagine, create în condiții de laborator în baza celulelor fiecăreia dintre paciente.

Primul transplant a avut loc cu 8 ani în urmă, însă această informație a fost ținută în secret până în momentul în care succesul celor 4 operații a fost aprobat, relevă BBC.

Întrucât pentru aceste organe au fost folosite materialele biologice, fiecăreia dintre femei i-a fost creat un vagin propriu, ținând cont de dimensiunile ei și caracteristicile sale biologice. Carcasa fiecăreia a fost modelat după metodele tehnologiei 3D.

 

PC: Wake Forest Institute
Folosirea unui biorectator la crearea organelor artificiale PC: Wake Forest Institute

Specialiștii afirmă că acest experiment a demonstrat capacitățile înalte ale medicinei regenerative. De asemenea, doctorii afirmă că acestea au șanse de a da naștere unui copil, deși nici una din paciente nu a rămas însărcinată după câțiva ani de la transplant.

La moment, savanții și doctorii din Iinstitutul Basel din Elveția, încearcă să creeze organe precum urechi și nasuri, folosind aceeași tehnologie a medicinei regenerative.

 

PC: Wake Forest Institute
Au fost folosite materiale biologic degradabile pentru carcasul fiecăreia dintre vagine PC: Wake Forest Institute
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *