9 modalități prin care street-arterii ne fac orașele mai frumoase

vv
Foto:Una din lucrările de street-art de pe strada București, Chișinău. Autor necunoscut.

Deoarece antreprenorii care arendează sau construiesc clădiri de cele mai dese ori se gândesc doar la funcționalitatea acestora nu și la aspectul lor, street-arterii sunt acele ciocănitori care uneori, cu mult umor, creativitate și dragoste pentru natură, fac orașele mai frumoase. PolicyMic a făcut o listă cu nouă modalități street-arterii ne fac orașele mai frumoase.

#1 Ei schimbă imperfecțiunile

Colaj #diez
Colaj #diez

Paige Smith ascunde imperfecțiunile clădirilor din orașul ei cu ajutorul micilor creații 3D pe care le folosește ca să mai astupe din fisurile, ignorate de autoritățile locale.

#2 Ei folosesc suprafețele stricate drept spațiu de lucru

Colaj #diez
Colaj #diez

Artistul francez Oakoak știe cu siguranță cum să combine spațiile stricate găsite în oraș sau cele pe care nimeni nu le observă în adevărate opere de artă. Originar din Saint-Étienne acesta se străduie să facă orașul cât mai interesant pentru locuitorii lui.

#3 Ei ies din tiparele pereților din galerii

Colaj #diez
Colaj #diez

Dacă Manhattan a devenit atracția numărul unu pentru turiștii care vin în New York, atunci Brooklyn a reușit să devină o adevărată galerie, fără acoperiș și pereți, pentru street arteri. Brooklyn Street Art este o pagină web dedicată lucrărilor de acest gen adunate din 78 de ”mahalale.”

#4 Ei îți diversifică naveta de dimineață

Colaj #diez
Colaj #diez

Încă din 1995 artistul Christian Kraemer a înțeles puterea pe care o poate avea vopseaua spray atunci când vine vorba de încadrarea artei în viața de zi cu zi a locuitorilor unui oraș. Stabilit în orașul german Karlsruhe, acesta își expune lucrările în galerii de artă, dar cele mai impresionante opere rămân cele care trec de formatul ramelor. Christian spune că picturile sale murale, care îmbogățesc drumul spre serviciu a multor oameni, au un mai mare impact, decât cele ținute în spații închise. Acum de creațiile lui se bucură oamenii din Miami, Tokyo și Istanbul.

#5 Ei nu uită de aleile abandonate

PC: tsfcrew.com
PC: tsfcrew.com

Locurile abandonate rămân în grija celor de la TSF Crew, un grup de 10 artiști care își combină aptitudinile într-o pictură murală. Conceput mai mult de un deceniu în urmă, lucrările acestora nu sunt definite de limite geografice, lucrările lor se află practic pe toate continentele lumii.

#6 Ei știu cum să se uite la găurile din asfalt, dintr-un alt punct de vedere

Colaj #diez
Colaj #diez

Credeți că doar Chișinăul are parte de gropi în asfalt? Davide Luciano și Claudia Ficca vi le arată pe cele din New York și Montreal încă din 2009, doar că dintr-un punct de vedere artistic. Aceștia au învățat cum să-și direcționeze frustrările într-un mod creativ.

#7 Ei iubesc să deseneze pe spații murdare

PC: Colaj #diez
PC: Colaj #diez

Invader este un artist din Franța care călătorește în jurul lumii și tot fixează mozaicurile stricate sau spațiile murdare. Acesta lucrează cu mască pentru ași păstra identitatea ascunsă. Lucrările lui sunt foarte distinctive fiecare, din Amsterdam până în Bangkok, ele poartă motivul elementelor pixelate.

#8 Ei aduc natura în orașe

PC: Sego y Ovbal
PC: Sego y Ovbal

Unul din artiștii care le aduce identintate culturală mexicanilor, indiferent dacă aceștia sunt din Oxaca sau Mexico City este Sego y Ovbal. Chiar dacă lucrările lui au făcut înconjurul lumii, cele mai multe dintre ele se regăsesc în patria lui natală.

#9 Ei pun realitatea sub semnul întrebării, după care o schimbă

PC: ilgorgo.com
PC: ilgorgo.com

Cu toate problemele economice pe care le au spaniolii este foarte ușor să pierzi simțul frumuseților care te înconjoară.  Laguna este unul din puținii care s-au întors în orașul său de baștină, Almagro, pentru a le demonstra concetățenilor că Spania mereu a avut parte de o cultură renăscătoare. În una din picturile sale murale ”Vis de noapte la mijloc de primăvară” acesta a combinat stilul lui Dali cu o viziune colorată și plină de pasiune cum le stă bine celor din țara lui Don Quijote.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *