(studiu) Jumătate dintre tinerii adulţi din Europa locuiesc cu părinţii lor

be262fb50aa29aae7210a802cc74b1da
Foto:PC: euobserver.com

Aproape jumătate dintre tinerii adulți din Europa trăiesc cu părinții lor. Aceasta este concluzia unei cercetări recente, care indică un nivel record de dependență, cu implicații sociale şi demografice sumbre pentru continent.

Unul dintre cele mai cuprinzătoare studii sociale, realizat în 28 de țări europene, a indicat că procentul de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani care locuiesc încă cu părinții lor a crescut la 48% ( 36,7 de milioane) până în 2011, în tandem cu nivelurile de privațiuni şi șomaj, care s-au accentuat pe parcursul a cinci ani de criză economică.

Potrivit datelor agenției UE Eurofound, obținute de The Guardian, puține țări sunt imune la acest fenomen care nu afectează doar țările mediteraneene împovărate de datorii, notează Agerpres. Cifrele indică creșteri importante ale numărului de tineri de peste 20 de ani care locuiesc cu părinții în țări precum Suedia, Danemarca, Franța, Belgia şi Austria. În Italia, aproape patru cincimi (79 %) dintre adulții tineri locuiesc alături de părinți.

Cu toate acestea, țări precum Germania, Olanda, Irlanda şi Marea Britanie au înregistrat în aceeași perioadă scăderi ale numărului de tineri aflați în această situație, iar în Marea Britanie numărul acestora a scăzut de la 30% la 26%.

Potrivit The Guardian, aceste date subliniază situația dificilă a “Generației Y”, mai bine educată decât cea a strămoșilor săi, însă condamnată la perspective mai sumbre decât generația părinților.

În plus, fenomenul tot mai accentuat al adulților care trăiesc alături de părinți a generat temeri cu privire ratele natalității şi la cele demografice într-un continent aflat în curs de îmbătrânire.

Tendința de dependența de părinți, susţin autorii studiului, nu poate fi explicată doar prin creșterea numărului de persoane care studiază pentru o perioadă mai mare a vieții, în condiţiile în care milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani trăiesc în aceeaşi casă cu părinţii.

Pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani, această cifră a crescut cu cinci puncte procentuale ajungând la 26%, în timp ce proporţia de bărbaţi este în creştere cu trei puncte procentuale la 34%. Chiar şi printre cei care au un loc de muncă, cifra totală a crescut cu un punct procentual până la la 34%.

Cercetarea Eurofound constată, de asemenea, că 49% dintre toţi adulţii tineri din Europa trăiesc în case care se confruntă cu privaţiuni. În 2011, 27% dintre tinerii adulţi se confruntau cu un “nivel mediu” de privaţiuni, adică nu puteau înlocui mobilierul uzat, nu-şi puteau invita prietenii în vizită şi nu-şi puteau permite un concediu anual.

Pe de altă parte, peste o cincime (22%) se confruntă cu “privaţiuni grave” şi au dificultăţi în a-şi încălzi casa sau a-şi cumpăra haine noi — o cifră în creştere cu şase puncte procentuale din 2007.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *