UE vrea să îl împiedice pe Putin să transforme Republica Moldova într-o nouă Crimee

163505_first
Foto:PC: Shutterstock.com

Uniunea Europeană ar trebui să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova în următoarele săptămâni, pentru a se evita ingerințe ale Rusiei similare cu cele din Ucraina, afirma Jean-Claude Junker, candidatul PPE la funcția de președinte al Comisiei Europene.

UE ar trebuie să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova “în următoarele săptămâni, pentru a o lua înaintea președintelui rus, Vladimir Putin, pentru a-l împiedica să facă în Republica Moldova ce a făcut în Crimeea”, a declarat fostul premier luxemburghez pentru Die Welt am Sonntag, scrie Mediafax.

“După evenimentele din Ucraina, a devenit foarte urgent ca europenii să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova foarte rapid, în următoarele săptămâni. Altfel, Republica Moldova ar putea fi următoarea victimă a agresiunii ruse. Putin reacționează doar la acțiuni concrete ale UE, doar atunci când îi spunem clar că nu acceptam comportamentul lui”, a explicat Juncker.

Uniunea Europeană va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova pana în iunie 2014, a anunțat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în noiembrie 2013, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Președintele român, Traian Băsescu, a anunțat, vineri, după lucrările Consiliului European de la Bruxelles, ca a solicitat devansarea termenului de semnare a Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pentru cel târziu luna iunie, dar posibil și în mai. “Cel mai târziu în luna iunie (vor fi semnate acordurile, n.red.), dacă nu, în mai, numai că problemele sunt și tehnice și mai intervine un lucru, nu o să poată fi semnat dacă se reușește pregătirea tuturor documentelor pentru luna mai, Republica Moldova ar putea semna în luna mai, dar cu certitudine nu se va convoca un Consiliu, și atunci se semnează la nivel de ambasadori. Este și opțiunea Republicii Moldova, aici”, a anunțat Traian Băsescu.

Potrivit șefului statului român, această devansare a fost primită pozitiv și la Summit-ul PPE, care s-a desfășurat cu o zi înainte de Consiliul European. “Pentru noi este important că am constatat deschidere și la PPE, când am ridicat problema, și acolo obținusem deja acordul doamnei Merkel, a președintelui Barroso și a președintelui Van Rompuy, dar și azi-noapte, în Consiliu, toți șefii de stat și de Guvern au fost de acord cu această decalare a termenului de semnare, pentru Republica Moldova”, a spus președintele Băsescu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *