Evgheni Şevciuk: Simt că moldovenească diferă de limba română

Evgheni-Sevciuk-Transnistria
Foto:Evghenii Șevciuk, PC: infoprut.ro

Liderul regiunii Transnistria, Evgheni Şevciuk, într-un interviu acordat corespondentului TVR a abordat problema școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Întrebat ca om, nu ca politician, dacă simte vreo diferenţă între română şi moldovenească Evghenii Șevciuk a răspun că ”Nu sunt eu în măsură să mă pronunţ. Sunt oameni de ştiinţă specializaţi în acest domeniu. Din păcate nu sunt vorbitorul acestei limbi. Dar simt că moldovenească diferă de limba română.”, informează TVR.

Aţi putea admite ca la Bucureşti să funcţioneze şcoli cu predare în limba chineză, care s-ar afla în clădiri administrative sau municipale şi nu ar plăti chirie, impozite şi ar preda în continuare limba chineză sau greaca? Nu cred. Acum doar se sistematizează anumite aspecte de reglementare a statutului acestor şcoli, chiar pe baza recomandărilor OSCE. Această organizaţie, prin experţii săi a făcut aceste recomandări, inclusiv în ceea ce priveşte înregistrarea la organele de stat ale Transnistriei. Din păcate, aceste recomandări nu au fost îndeplinite de școlile respective. Poziţia noastră este simplă. Puteţi să învăţaţi în română, engleză sau orice altă limbă doriţi, într-o şcoală particulară”, a adăugat liderul transnistrean la subiectul școlilor cu predare în română.

„Pur şi simplu, nimeni nu vrea să se implice ca aceste şcoli să fie asigurate şi dotate în mod corespunzător şi să funcţionze după reguli unice şi obişnuite. În timpul consultărilor, am propus mai multe variante: ori înregistrăm aceste 6 şcoli, ori deschideţi pe bază de reciprocitate alte 6 şcoli la Chişinău, şcoli cu predare în limba rusă. În acest caz, nici noi să nu plătim niciun fel de impozite la bugetul local. Trebuie să existe nişte principii care să funcţioneze pe baze reciproce sau să fie găsită o formulă de a recupera aceste impozite în mod centralizat”, a zis Evghenii Șevciuk.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *