Yaroslavna: „Fotografia este modul în care eu percep viața”

yaros1
Foto:Yaroslavna va fi trainerul la evenimentul organizat de Art Events

În perioada 21-23 martie, Art Events organizează un workshop de fotografie în incinta restaurantului „Imperia”, situat pe strada Grădina Botanică 14/5. Trainerul va fi fotograful Yaroslavna și pentru a prevedea cum va fi workshop-ul am decis să o cunoaștem mai bine.

 #1. Ce înseamnă pentru tine fotografia și cum ai înțeles că asta este parte din viața ta?

Y: Fotografia este modul în care eu percep viața. O formă de exprimare care a perfecționat existența cotidiană, care a schimbat viziunea mea asupra realității și a trecutului, scurgerii timpului și eternității. Totul a început în adolescență, de la o simplă curiozitate, dorință de a realiza ceea ce-mi plăcea cum o fac alții, setea de a afla ceva nou în actul de autocunoaștere și căutării de sine și a devenit neobservabil ceva inevitabil și firesc, ca un lucru scump pierdut și recuperat.

#2. Văzând cât de amplu și divers este portofoliul tău, ne întrebăm cine au fost profesorii tăi, cine și ce stă în spatele experienței tale?

Y: Primul profesor al meu a fost tata, care m-a învățat să observ viața, să văd detalii în procesul de schimbare, nu doar fenomenul rezultat. Însă tehnic să înaintez în profesie m-a ajutat Domnul Valeriu Chiriac și colegii de curs la primele lecții de fotografie, cu care am format o simbioză armonioasă prielnică pentru studiul materialului nou în timp record și dezbateri eficiente tematice.

Deasemenea Domnul Valeriu Ciurea, care ne-a învățat să analizăm lucrările artistice și să creăm fotografii în stil romantic și plastic. Să sistematizez toate cunoștițele, să înțeleg mai amplu specialitatea, să îndrăgesc fotografia documentară și să înțeleg că studiul acestui domeniu este continuu, m-a ajutat Domnul Nicolae Pojoga, conducătorul nostru de curs la Academia de Arte. Experiența în domeniu numără deja 6 ani activi și cuprinde toată complexitatea de genuri fotografice, la acest capitol este mult de povestit, într-o carte posibil ar încăpea.

O puteți vedea pe Yaroslavna la evenimentul din 21-23 martie organizat de Art Events
O puteți vedea pe Yaroslavna la evenimentul din 21-23 martie organizat de Art Events

#3. Cum ți-a reușit să-ți creezi propriul stil printre multitudinea de fotografi?

Y: Nu pot identifică un stil anumit în fotografiile mele, în orice caz între cele publicate. Încerc să reflect starea subiectului fotografiat, nu personalitatea mea prin manipularea subiectului, indiferent de tematică. Tonalitatea, stilul de iluminare, editarea, cred că trebuie să fie în conformitatea cu mesajul real al fotografiei, nu supuse unui etalon al artistului. De aceea fotografiile sunt diferite, chiar dacă este fotografiat aceeași persoană, dar în zile diferite, va arăta divers, în dependență de starea lui lăuntrică în momentul concret. Însă pe lângă elementele evidente, încerc să prind ceva “după cadru”, emoțiile, privirea, mesajul.

 #4. Cum și când ai decis că vrei să-ți împărtășești experiența cu alte persoane interesate?

Y: Sunt un succesor din neamul profesorilor de a cincea generație. Nu este de-ajuns să știi materialul bine, pentru a-l preda. În ultimele zile noaptea n-am somn, deoarece încerc să găsesc cea mai bună metodă pentru a explica fiecare compartiment din lecțiile care vor fi predate. Va fi o combinație complexă dintre imagini reprezentative, exemple relative, desene explicative și practică în timp real pentru întărirea integrală a cunoștințelor acaparate. Timpul e limitat, informație multă, utilă și interesantă. Defapt nu este prima experiență de împărtășire a cunoștințelor. Particip în fiecare an la conferințe naționale. Anul trecut tematica relatată a fost bazată pe unul din compartimentele care v-or fi predate la a doua lecție. De asemenea, în cadrul proiectelor internaționale, am predat la workshop-uri în limbă engleză, bazele fotografiei.

#5. Ce înseamnă pentru tine Art Events, de ce anume prin acest proiect ai decis să livrezi informația acumulată de tine?

Y: Art Events este un proiect proaspăt, care sper să aducă multe roade și să întărească interesul pentru artă și cultură în Republica Moldova. Faptul că tinerii vor alege să se perfecționeze cultural și artistic pe parcursul întregului weekend, că o v-or face intenționat, din propria inițiativă, mă încurajează foarte mult. Mă bucur că în Moldova se produc schimbări de genul dat, se diversifică felul și oportunitățile de a petrece timpul liber. Iar cel mai încântător este faptul că ideea vine de la tineretul însăși.

Fotograful Yaroslavna participă acum la workshop-ul de fotografie organizat de Art Events, în calitate de trainer. Mai multe detalii despre eveniment și cum puteți participa găsiți aici: Curs de fotografie iar portofoliul ei îl puteți găsi aici: Portofoliu Yaroslavna

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *