[Primăvara] #3 Gătește după o rețetă nouă

1kDzx
Foto:PC: Nata Andreev

Primăvara este anotimpul perfect pentru a explora noi ingrediente, noi rețete. În lista noastră cu ”15 lucruri pe care să le faci în această primăvară” s-a regăsit și cel legat de gastronomie.

De data asta am avut și ajutori. Ilona Spesivtev ne-a trimis la adresa nata.andreev@diez.md aventura ei din bucătărie!

„Voi începe cu faptul că eu nu mă consider bucătăreasă cu experiență și pentru mine orice rețetă pare nouă și interesantă, atât timp cât găsesc produsele în frigider, că magazinul e prea departe. Azi dimineață recitisem documentul în word plin de rețete și chestii, și am hotărât: când vin acasă, încerc o ”zapecancă” sau ”mâncare încălzită în caserolă” cum scrie într-un dicționar.

Însă totul se pregătește. Ușor. Doar că ia un pic de timp. Conform listei de produse, veți avea nevoie de:

# 5,6 cartofi;

# 3 ouă;

# 500 de grame de carne tocată de pui;

# o ceapă;

# cașcaval;

# sare, piper negru, alte condimente (după preferințe);

# verdețuri.

Cartofii se fierb. Trebuie de făcut un piure, adăugând unt și un ou. Eu am mai adăugat piper negru praf. Ceapa se taie mărunt, se călește, apoi se adaugă carnea tocată. E necesar de prăjit, până ajunge la starea „aproape gătită”. Adăugați sare, piper și condimente după preferință. Eu am adăugat ceva din pachețelul cu denumirea „condiment universal”, și nu e ”bad at all”. Doar că nu exagerați. Într-un bol aparte, spargeți ouăle rămase, adăugând sare, și mestecați-le intensiv. Încălziți timp de 5-7 minute rola la 200 de grade. Eu am luat o tavă de sticlă de tip tare (nu am idee cum sună denumirea sa terminologică), am uns-o cu unt. Împărțiți cantitatea de piure în două. Primul strat, așezat în tavă, trebuie să fie piure, apoi toată cantitatea de carnea tocată „aproape gătită”, apoi încă un strat de piureu de cartofi. Mixul din bolul cu ouă îl turnăm deasupra ultimului strat de piure, apoi adăugăm cașcaval și verdețuri. Tava o punem în rolă pe 20 de minute, dar dacă aveți impresia că „zapecanca” nu e gătită totalmente, mai lăsați încă 10 minute. Mie mi-a luat 25 de minute. La masă am servit cu un Cabernet (cine a dorit), și ceai. Poftă bună! Punctul #3 de pe listă – MISSION COMPLETED!”

IMG_7911

IMG_7912

Gătitul este destul de inspirațional, te calmează la urma urmei. Dar lumea are atitudini diferite față de acest proces. Unii iubesc să petreacă o zi întreagă, alții să gătească cu tot feluri de ingrediente exotice, iar cei din urmă preferă un 30 de minute și mai repede să se așeze în fața calculatorului pentru a urmări un nou episod, la un oarecare serial. Eu de exemplu am observat cât de artistic se aranjează în tigaie straturile de legume, atunci când le gătești împreună: ciupercile, ceapa, ardeiul, morcov și puțină cărniță.

20140224_184317

20140224_184650

20140224_185036

20140224_185720

20140224_190013

Alții au devenit mai inspirați. Ei nu gătesc direct la bucătărie, dar în schimb caută asemănări dintre gustări delicios fotografiate și gentelmeni îmbrăcați acătării. Blogul Tumblr: se numește ”Coffee & the Newspaper” și îl găsiți aici.

collage1

collage2

collage3

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *