Trăian Băsescu: Hai să nu credem niciodată în angajamentele Federaţiei Ruse

Timofti-Basescu-YA372203GY
Foto:Nicoale Timofti și Trăian Băsescu, PC: nasul.tv

Declarațiile au fost făcute la conferința de presă comună a lui Trăian Băsescu și Nicolae Timofti în Iași.

„Mulțumim pentru discuția bună cu Nicolae Timofti, ne-am întâlnit nu foarte fericit, moment când Rusia a anexat un teritoriu a altui stat suveran și independent, un astfel de eveniment creează îngrijorare pentru țările din regiune. Securitatea este importantă la fel pentru Moldova, România și Polonia. Concluzia este dincolo de îngrijorare, trebuie luate măsuri care să prevină astfel de evenimente. Soluția este accelerarea proceselor de integrare în UE, nu există o soluție mai bună pentru Moldova. Moldova a fost invitată să semneze Acordul de Asociere dar nu i sa dat orizont de integrare, voi susține ca Moldova să primească în cel mai scurt timp acest orizont și perspectivă. Pe de altă parte este decizia fermă a Rusiei de a invita în Uniunea Vamală. Poate acum, după evenimentele din regiune, devenim mai pragmatici, cei din UE. Guvernul și Președintele Moldovei vor găsi soluția să urmeze calea UE. ”

„Am discutat şi relaţia bilaterală, n-aş mai enumera proiectele care deja sunt arhicunoscute. Aş menționa doar că gazoductul Iaşi–Ungheni îşi continuă drumul. După analizele celor două guverne până în luna iunie am putea finaliza prima etapă a acestui proiect. Am convenit să cerem guvernelor noastre să creeze o structură fixă care să răspundă de proiectul de modernizare a școlilor. O structură permanentă ar fi soluția pentru gestionarea proiectelor bilaterale, atât energetice cât și cele de cooperare.” a spus Trăian Băsescu în discursul său.

„Am avut o discuție consistentă, îi mulțumesc lui Trăian Băsescu pentru prietenia și suportul său. În mod firesc discuția a vizat situația din regiune, am convenit asupra procesului de integrare și a semnării cât mai grăbite a Acordului de Asociere. Semnalul care dorim să îl transmitem guvernelor ține de finalizarea proiectelor în datele convenite. Guvernele ţărilor noastre desfăşoară proiecte ample în aceste domenii, iar semnalul pe care vrem să îl transmite, este ca acestea să fie finisate în termenele stabilite pentru beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului.” a spus Nicolae Timofti.

„Hai să nu credem niciodată angajamentelor Federației Ruse, Rusia nu se va opri aici, Crimeea este doar un episod, nu o spun pentru a jigni Federația Rusă, ce s-a întâmplat în Georgia vedem și în Ucraina. Refacerea spaţiului fost sovietic este un scenariu real la Moscova. Nu o spun ca să jignesc Rusia, ci pentru că am dreptul să o spun. Este un prim pas pe care noi îl anticipăm. Îmi pare rău, dar nu cred că nu va exista şi alt episod.” a precizat Trăian Băsescu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *