Posibilitatea ce a beneficia de studii în străinătate devine tot mai captivantă pentru tinerii din Republica Moldova. Fond de burse pentru studenți, workshop-uri și seminarii, consiliere educațională gratuită dar, și, informații prețioase de la reprezentanții universităților din Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Danemarca, Belgia, precum și din România și Republica Moldova, vă așteaptă la Târgul Internațional de Universități MIEF, ce va avea loc pe 21 și 22 martie la Hotelul “Leogrand”.
Crinu Topalo este tânărul din Republica Moldova ce-și face studiile în Franța, la Universitatea din Strasbourg, facultate de biologie moleculară și celulară. Acesta, ne povestește despre experiența sa de student, cum se descurcă cu banii și cât de utile i-au fost și sunt, cunoștințele acumulate la liceul francofon ce l-a absolvit.
#1. Ce te-a făcut să alegi studiile în străinătate?
Plecarea în străinătate este o tentație pe care puțini liceeni o pot înfrunta. Cunoașterea unei noi țări, a unei noi limbi, călătoriile rămân mereu, o aspirație spre care mulți tind. Eu, am avut șansa să-mi fac studiile la un liceu francofon, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Bălți, de care, sunt foarte mândru, unde, am învățat, timp de 12 ani, limba franceză.
Cu 5 ani în urmă, eram sigur că rămân să-mi fac studiile în Republica Moldova sau România și nicidecum undeva mai departe. Însă, după campania de informare privind studiile în Franța, organizată de Alianța Franceză, am decis să-mi încerc puterile și, am depus dosarul pentru a-mi face studiile în străinătate. Pe lângă acestea, am fost influențat de studenții mai mari, care, deja erau la facultăți în Occident. Îi priveam cu admirație pentru viabilitatea și dinamismul manifestat printre străini.
#2. Ce îți place cel mai mult la țara în care studiezi?
Franța, rămâne un stat puternic, care, pe lângă propriii cetățeni, mai are grija de străini. Spre exemplu, studiile superioare sunt gratuite pentru toți. Pe lângă asta, se alocă sume importante în dezvoltarea științei, iar Universitatea din Strasbourg, unde, îmi fac studiile, a luat Premiul Nobel în Chimie, în acest an.
#3. Cum e o zi din viața ta de student?
Viața de student este frumoasă! Este una din perioadele cele mai active, când pășești în lumea matură și îți dorești să le reușești pe toate.
O zi din viața mea de student, începe simplu, cu o mulțime de cursuri magistrale, seminare, lucru la bibliotecă. Deseori, particip la evenimentele organizate de Asociația de Români din Strasbourg (din care fac parte), sau, la altele din cadrul universității. Încerc să petrec mult timp cu prietenii, dar, cel mai bine, acest lucru îmi reușește în vacanță.
#4. Decizia de a pleca la studii în străinătate este influențată și de latura financiară. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
De la început, părinții sunt cei care finanțează traiul tinerilor studenți. Prețurile din vestul Europei sunt mai ridicate, iar taxele mai aspre. În timpul verii exista un număr mare de job-uri, care mă ajută mult. În unele state există burse oferite de Guvern. Unii studenți sunt angajați în timpul liber, însă acest fapt îi pune în fața alegerii: studii sau serviciu?
Din păcate, deseori anume partea financiară este cea care influențează venirea peste hotare a studenților. Pe mine toată această perioadă m-au ajutat părinții, sper totuși anul viitor să obțin o bursă ca să pot să-mi finanțez traiul mai departe.
#5. Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel din Republica Moldova?
Nu pot să răspund în totalitate la această întrebare, pentru că nu mi-am făcut studiile la vreo universitate din Republica Moldova. Însă, cert este faptul că, cunoștințele pe care le-am acumulat acasă sunt foarte bune. M-au ajutat enorm și le sunt foarte recunoscător profesorilor de la liceu, pentru răbdarea pe care au manifestat-o.
Când eram la liceu, mereu îmi puneam întrebări, la ce bun învățăm atât de mult? Ajungând peste hotare am înțeles că avem nevoie și se fizica, chimie, biologie și de istorie sau geografie, nu doar pentru a mă folosi de aceste cunoștințe la facultate, ci și pentru a avea o cultură generală bogată, pentru a putea întreține o discuție. În ultimul timp citeam tot mai multe noutăți despre de congestionarea programului școlar în favoarea elevilor. Nu sunt sigur că această decizie trebuia a fi luată. Școlile din Republica Moldova ne pregătesc perfect de facultate, iar mie ca student îmi este mai ușor. Pe când sistemul francez este mult mai fragmentat și unii se trezesc uneori că nu cunosc măcar o dată istorică sau amplasare geografică a unei țări.
#6. Reieșind din experiența ta de student în Strasbourg, spune-ne, care sunt avantajele pentru un elev din Republica Moldova, ce și-ar dori să aplice la studii în străinătate?
Îmi pare rău să afirm, dar, studiile din străinătate se manifestă printr-o dezvoltare mai largă decât cele din țară. În același timp, peste hotare nu există corupție, copiere sau favorizări. Se apreciază strict munca făcută de fiecare. Un elev ar trebui să aplice în străinătate, pentru a deveni un specialist bun, iar mai târziu pentru a se întoarce acasă. Republica Moldova are nevoie specialiști cu un înalt grad de calificare, cu o viziune nouă asupra lucrurilor.
#7. Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu din Republica Moldova?
În primul rând, viitorii absolvenți de liceu, ar trebui, să-și stabilească, un scop bine gândit, să aleagă bine facultatea și țara unde vor să-și facă studiile.
În al doilea rând, le-aș sugera celor mai mici să se pregătească foarte serios de facultate. Este un pas important în viață, când nu are loc doar pășirea în viața adultă, dar și o următoare etapă din formarea lor, în calitate de profesioniști.
Nu în ultimul rând, as vrea să-i sfătuiesc pe liceeni să se înarmeze cu multă ambiție, curaj și putere pentru a reuși. Mult succes!
Înregistați-vă pe www.mief.md și mai multe vedeți pe Facebook.