Bessarabian nights: o carte despre moldoveni publicată la Londra

646×404
Foto:Stela Brânzeanu, autoarea cărții Bessarabian Nights, PC: adevarul.ro

Stela Brânzeanu, o moldoveancă care a emigrat în Marea Britanie cu 14 ani în urmă, s-a simțit motivată să scrie un roman bazat pe fapte reale, subiectul principal al cărții fiind traficul de ființe umane.

În 2009 a fondat revista „Pro-Diaspora“ destinată moldovenilor de peste hotare, iar după jumătate de an a ajuns specialist în administrarea timpului de emisie la postul Channel 5. Însă, după cum mărturiseşte, „în tot acest timp, nu ştiam când sau cum, dar ştiam că voi scrie o carte“.

De dragul visului său de a scrie o carte a lăsat jobul şi aproape doi ani s-a dedicat zilnic scrisului.
După doi ani de muncă zilnică la manuscris și cercetări, vreo opt ciorne și o prăbușire de calculator care i-a distrus manuscrisul în întergime – la sfârșitul anului 2013 romanul a fost gata pentru tipar.

Se numește „Bessarabian Nights” de la jocul de cuvinte a antologiei „O mie și Una de nopți” care în engleză este „Arabian Nights”, spune autoarea.

Ideile conținute în roman sunt fenomenele contemporare cum ar fi: traficul de ființe umane, criza de identitate la nivel individual cât și național, emigrația, strămutarea și aici se are în vedere nu numai călătoriile externe, înafara țării ci și cele din interior, pe care le are fiecare om – descoperirea sinelui, aflarea rostului și crearea destinului nostru, mărturisește Stela Brânzeanu.

Deşi e o ficţiune, romanul se bazează pe fapte reale. „Am pornit de la poveştile unor fete traficate care s-au întors în comunitate. Pentru documentare, am discutat cu reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, care le acordă asistenţă. Mi-au dat materiale şi cărţi la subiect, m-au ajutat să înţeleg cât de cruntă este experienţa acestor femei. Am descoperit că foarte multe victime sunt traficate de către prieteni sau rude şi că ceea ce li se întâmplă este, de cele mai multe ori, o continuare a problemelor din familie – violenţă domestică, alcoolism. Mi-am spus că aceste fapte uluitoare trebuie să vadă lumina tiparului“, povesteşte Stela.

Subiectul romanului este eroina Larisa Bulat, care renunță la viața ei în occident pentru a-și căuta prietena dispărută. Deși se pare că pentru aceasta ea va trebui să-și sacrifice viitorul, Larisa nu ezită să-și ajute prietena.
De abia mai tarziu se dovedește că de fapt datorită acelei decizii și dăruiri de sine, eroina romanului își găsește rostul și astfel își creează destinul.

Romanul se lansează la Londra pe 20 martie. Cartea va fi disponibilă în format electronic cât și tipărită la comandă. Va fi distribuită prin intermediul site-urilor: amazon, lulu, kobo și smashwords. Preţul unui exemplar este de 8,99 lire sterline (circa 205 lei), iar pe Amazon poate fi comandat cu 40% reducere.

Sursa: Adevărul

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *