Radu Albot: “E greu să nu te gândești la bani și puncte când ai nevoie de ambele”

1925265_590981594316968_2018576950_n
Foto:Radu Albot și Christopher Rungkat în Guangzhou, China. PC: Radu Albot/Facebook

Radu Albot se află acum la Guangzhou, China, unde în perioada 3-9 martie se desfășoară circuitul profesionist ITF. Cei de la ATP World Tour a discutat cu Radu despre viața de sportiv și cu ce se confruntă sportivul în fiecare zi.

Chiar dacă Radu Albot este cel mai bun jucător de tenis din țară, el nu are nici un sponsor. Nici măcar asociația sa național de tenis nu crede în el suficient pentru a-i achita turneele. Albot provine dintr-o țară în care salariul mediu lunar este de doar 227 dolari SUA pe lună. El poate cu ușurință cheltui atât de mult într-o săptămână de turneu, doar pentru mâncare și haine. Clasându-se pe locul 160 în ratingul ATP, Radu trebuie să dea tot ce are mai bun.

În urmă cu câteva luni, el a ajuns la concluzia că, dacă el vrea să devină o descoperire în marele tenis, are nevoie de un antrenor full-time pentru turnee. Acum, pe lângă cheltuielile proprii, el trebuie să fie responsabil pentru salariul, bilete de avion, taxele de viză, precum și de camerele hotelului pentru un antrenor! Albot s-a consultat cu familia sa, și-au reunit economiile și au mizat pe banii obținuți din premiul săptămânal. Astfel ei au angajat un antrenor. În cele din urmă, cu un antrenor de turnee full-time așteptările au crescut, dar acest fapt a adus doar la o creștere a presiunii asupra lui Radu, care acum evoluează în fiecare săptămână.
Albot citește o carte despre puterea gândirii pozitive. El a început chiar să-și scrie obiectivele și visele sale pe foaie și le anexează pe oglinda din baie, în camerele sale de hotel.

Radu Albot, Yuichi Sugita și Iliya Marchenko zburând spre Ghangzhou, China
Radu Albot, Yuichi Sugita și Iliya Marchenko

“Atunci când câștigi este ușor să faci lucrurile corecte în fiecare zi”, a recunoscut Albot, după o pierdere în primul tur la Guangzhou. “Dar atunci pierzi, mai ales meciurile care credeai că ar trebui să le câștigi, este foarte dificil uneori să ții capul sus. Încerci să nu te gândești la premiul bănesc sau la punctele ATP atunci când joci, dar uneori este greu să nu o faci, mai ales atunci când ai cu adevărat nevoie de ambele.”

 

Albot și alții ca el știu că în tenis nu există o lovitură ușoară sub presiune. Un jucător poate mereu să fie mai în formă, mai rapid, mai bun, dar ce se întâmplă atunci când nu-ți poți stăpâni gândurile? Imaginați-vă jucând un meci în care diferența între câștig și pierdere înseamnă sute și uneori mii de dolari? Banii câștigați pot ajuta un jucător “să plutească” preț de câteva săptămâni, iar banii pierduți îl pot “scufunda” imediat.

Chiar dacă a fost eliminat la simplu, Radu Albot şi Christopher Rungkat se vor duela în finală de dublu cu perechea italiană, Riccardo Ghedin şi Claudio Grassi. Italienii sunt marii favoriți la câștigarea finalei. Îi dorim mult succes lui Radu.

Sursa: ATP World Tour

Taguri: #tenis
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *