MTIC recomandă tranziţia de la protocolul IPv4 la protocolul IPv6

globalv6stats
Foto:Rusia, Franța, Ucraina, Norvegia și SUA sunt cei mai mari utilizatori ai IPv6 din lume. PC: arstechnica.com

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a elaborat şi expune pe pagina web “Recomandarea privind tranziţia de la protocolul IPv4 la protocolul IPv6”.

Prezenta Recomandare are scopul de a contribui la implementarea eficientă şi în termeni proximi a protocolului de Internet versiunea 6 (IPv6), ca bază pentru avansarea tehnologică şi aplicarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pe larg în toate sferele de activitate din Republica Moldova.

Dat fiind faptul că protocolul IPv4 utilizează adrese cu lungimea de 32 biţi, spaţiul de adrese este limitat la un număr de 4 294 967 296 (232) de adrese unice posibile. Datorită dezvoltării vertiginoase din ultimul deceniu a sectorului TIC şi în special a reţelei globale Internet, numărul utilizatorilor în anul 2013 a atins cifra de circa 2,7 miliarde la nivel global. Totodată pe lângă calculatoare, telefoane mobile şi alte terminale utilizate pentru comunicare de către oameni, încep să fie conectate la reţeaua Internet diferite dispozitive şi aparate de control, echipamente de pază, astfel fiind dezvoltat conceptul de ,,Internet al lucrurilor”. Recent, numărul general al calculatoarelor şi dispozitivelor conectate la Internet deja a depăşit numărul populaţiei globului, atingând cifra de 12,5 miliarde.

Datorită acestor factori, numărul adreselor IP libere este insuficient. Unica soluţie de lungă durată privind problema epuizării adreselor IPv4 la nivel global este tranziţia la protocolul IPv6, protocol în care se utilizează adrese cu lungimea de 128 biţi, ceea ce corespunde unui spaţiu de 2128 adrese unice posibile.

În scopul redresării situaţiei create şi pentru realizarea eficientă din punct de vedere tehnic şi economic a tranziţiei la protocolul IPv6, MTIC a elaborat aceste Recomandări, care sunt bazate pe experienţa avansată a altor state şi se referă la autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv autoritatea de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice, furnizorii de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice, importatorii şi producătorii echipamentelor de reţea şi a soft-urilor, instituţiile de învăţământ, societatea civilă, masele largi de utilizatori ai Internet-ului.

Aici aveți documentul de recomandare privind tranziţia de la protocolul IPv4 la protocolul IPv6 elaborat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *