Tinerii și-au exprimat părerea cu privire la mărțișoare și însemnătatea acestora pentru ei.
Moldovenii sunt un popor tradiționalist iar mărțișoarele sunt în capul listei atunci când vine vorba de tradiții. Echipa #diez a întrebat tinerii ce cred despre mărțișoare și dacă obișnuiesc să le poarte.
Nina Hariton, studentă la ASEM:
„Mărțișorul demonstrează cât de primitor și cald este poporul român, oferind acest simbol, odată cu venirea primăverii. Momentan sunt în Franța și am fost foarte încântată să merg la târgul de mărțișoare organizat de Institutul Cultural Român la Paris. Am cumpărat câteva mărțișoare pentru prietenii mei, însă am unul special pentru un francez, abia aștept să-i văd reacția.”
Arcadie Romanciuc, student la USM:
„Sunt frumoase mărțișoarele, rău că obiceiul își pierde din valoare în fiecare an. Am să port anul acesta mărțișor și am să dăruiesc mărțișoare și bunicii, mamei, prietenei, vecinilor și motanului meu. Optez, ca în fiecare an, pentru mărțișoarele clasice, simple.
Victoria Railean, studentă la USM:
„Mărțișoarele nu sunt doar un simbol al primăverii, dar și un cadou original pentru cei apropiați. Aleg să port anul acesta un mărțișor confecționat manual, pentru că acestea sunt unice.”
Mihai Mîțăblîndă, student la Colegiul Tehnic din Chișinău:
„Simbolul primăverii și atât. Nu port mărțișor pentru că nu înseamnă nimic special pentru mine, în schimb o să dăruiesc. De ce? Pentru că așa face toată lumea!”
Chiciuc Veronica, studentă la USMF „Nicolae Testemițanu”:
„Mărțișorul – simbolul primăverii, al bucuriei, al liniștii și prospețimii. Simbolizează gingășie, dragoste, mister și putere și aduce bucurie oamenilor. Mărțișorul este acel care ne aduce un nou început – primăvara. Eu voi dărui mărțișoare persoanelor dragi, ca semn de respect, iubire și apreciere.”
Maria Căpățînă – studentă la universitatea „Dunărea de Jos”, Galați:
„Cel mai frumos cadou al primăverii este mărțișorul. Îmi place foarte mult să îl port dar în special îmi place să îl dăruiesc celei mai importante femei din viața mea, mama. Ziua în care mărțișorul își găsește locușor în pieptul fiecărei mame, bunici, fiice este ziua în care fiecare din noi se simte specială.”
Nina Vișcu, studentă la universitatea B. P. Hașdeu, Cahul:
„Mărțișoarele.. cele cu care întâmpinăm primăvara, consider că e frumos să primești un mărțișor dar să și-l porți, mai ales dacă îl primim cu sinceritate și dragoste de la cineva special. Un mărțișor nu trebuie purtat doar din simplul motiv că așa se poartă sau doar ca ar fi scump, trebuie purtat de persoanele care cred cu adevărat că mărțișorul e un gest frumos și cu care poți dărui un zâmbet.”
„Cred că mărțișorul este o chestie banală, demodată, ideea e bătrână deja. În loc de mărțișoare cred ar trebui să facem alte lucruri interesante, ceva mai diferit, ca de exemplu ecusoane cu zâmbete.”
Lina Lungu, studentă la USM:
„Voi dărui celor din familie câte un mărțișor, astfel încerc să păstrez tradiția. Mărțișoarele sunt cele care ne deosebesc și ne reprezintă, fiind specifice poporului românesc.”
Elizaveta Bazilevici, studentă la Colegiul Financiar Bancar:
„Voi purta neapărat mărțișor, pentru că este un obicei frumos care ne definește poporul!”