Tinerii activi și cu inițiativă nu încetează să uimească lumea din jur. Un astfel de tânăr este și Marin Nistorică, povestea căruia am aflat-o printr-un scurt interviu.
Tinerețea este imprevizibilă iar câteodată suntem uimiți câte lucruri interesante putem descoperi în oamenii aparent simpli. L-am cunoscut pe Marin în urmă cu câteva luni, la Facultatea de Arte Frumoase din cadrul USM, la secția Teatru de Revistă. Deși am crezut inițial că este student, am înțeles ulterior că absolvise deja de câțiva ani dar continua să vină din plăcere la teatru. Am fost curioasă să aflu mai multe despre băiatul care „nu a renunțat la studenție”.
#1. Cine este de fapt Marin Nistorică?
– Un om născut la sat ca și majoritatea moldovenilor. Îmi place foarte mult arta, mai ales muzica și teatrul, că nici în somn nu mă pot debarasa de ele. Lucrez Dj la radio Chișinău și Dj la evenimente, în paralel fac și teatru, mai ales că muzica se combină foarte bine cu teatrul.
#2. Și totuși, nu ți-ai urmat studiile nici în teatru, nici în muzică. De ce?
– Inițial am dorit să devin medic și am încercat să aplic la medicină. Dar fiindcă nu mi-a reușit, am ales să studiez ceva aproape de domeniu și anume Biologie Moleculară. În paralel cu aceasta am făcut și Teatru de Revistă, la care activez și acum. Aici m-am format ca personalitate, datorită profesorilor mei – Adriana Dervici și Adrian Graur. În liceu am studiat acordeonul și am făcut parte din Ansamblul Etnofolcloric al școlii, condus de către domnul Mihai Mircos, căruia țin să-i mulțumesc din suflet ca m-a condus pe calea artei. Pot să zic că sunt împlinit și lucrez în toate domeniile pe care le-am iubit.
#3. Este evident că ai rămas în teatru datorită unei pasiuni frumoase. Te-ai gândit vreodată la teatrul profesionist? Ți-ar plăcea o carieră în domeniu?
– Teatrul este amanta mea oficială. Oriunde mă duc îl iau cu mine, în inimă și în suflet. Dacă atunci când eram mai „necopt”, cu vreo 4-5 ani în urmă, mă vedeam în teatrul profesionist, acum stau la dubii. Să vreau sau să nu vreau. Aș vrea, pentru că asta e ceea ce pot să fac eu cel mai bine și-mi aduce cea mai mare plăcere, dar nu aș vrea pentru că teatrul la noi în Moldova nu este apreciat, nu este susținut de către stat. Ceea ce fac, este din plăcere, dar plăcerea nu ține o eternitate, ai nevoie și de o motivație. Un lucru e clar, dacă aș vrea să fac o carieră în teatru, atunci nu ar fi în Moldova.
#4. În ce țară te-ai orienta în acest caz?
– M-aș orienta spre România, pentru că acolo au școli de teatru foarte bune, acest domeniu e mai dezvoltat decât la noi. În ceea ce ține de cultură și artă, România e cu mai mulți pași înaintea noastră.
#5. Cum ai ajuns la radio?
– A fost o întâmplare total surprinzătoare. Eu de fapt, de mic doream să lucrez în radio și TV, să-i calc pe urme fratelui mai mare, Iurie, care e Dj, moderator radio și TV. Acum doi ani, stăteam eu liniștit acasă, abia venisem de la orele de actorie și mă sună un prieten care acum mi-e coleg la radio și-mi spune: „Uite, Marine, avem nevoie neapărat de un om la producție și la emisie, poate ți-ai dori să faci așa ceva.” La început am fost foarte surprins, chiar în șoc pot să zic, că am stat o bucată de vreme nemișcat, cu gura căscată nemaiputând să-i zic ceva omului din capătul celălalt al firului. Noaptea aceea nu am putut dormi deloc, mă gândeam numai la asta. A doua zi, mi-am luat inima în dinți și am zis să plec la respectivul radiou să văd ce loc liber este și ce mi se va propune. După 10 zile de practică, am fost angajat.
#6. Care este următorul pas în carieră? Îți mai dorești să faci și altceva?
– Ar fi mai mulți pași. dar cel imediat următor ar fi să mă orientez către stand-up comedy, o ramură încă nedezvoltată în Republica Moldova.
#7. Cum ți-ai dori să concepi acest proiect și pe când s-ar preconiza primul spectacol de acest gen?
– Aș vrea să formez o echipă de actori care nu au apucat să joace în teatrele profesioniste dar sunt foarte buni în domeniul comediei și în arta de a convinge publicul prin ceea ce spun. Textele vor fi inspirate din viața cotidiană. Deja câteva texte am, numai trebuie să-mi formez echipa, să găsesc niște sponsori, parteneri media și o sală în care să ne manifestăm. Acest proiect aș vrea să-l încep din toamna următoare, până atunci mă ocup cu crearea acestui proiect care sper să-mi reușească și să adune un public mare.