Marți, 25 februarie, în cadrul unei conferințe de presă a fost lansată campania națională ”Fără Ură”. Obiectivul Campaniei în Republica Moldova este mobilizarea tuturor, în special a tinerilor, de a lua atitudine față de acest gen de discurs respectând în același timp libertatea de exprimare.
În cadrul lansării campaniei ”Fără ură” din cadrul proiectului european No Hate Speech, viceministrul Tineretului și Sportului, Sergiu Stanciu, a spus că nu putem fi indiferenți când sunt atâtea emoții negative și ură în mediul online. Astfel cu ajutorul acestei campanii se vor putea raporta abuzurile și diminua mesajele care instigă la ură.
Ion Bambuleac din cadrul Coaliției Nediscriminare a declarat că în top 3 lucruri din Moldova care instrigă la discriminare și la ură, potrivit indexului dreptului omului publicat în 2013 sunt: Orientarea sexuală, dizabilitățile și starea materială, de asemenea a subliniat că orientarea politică și religia este de asemenea un factor catalizator în mediul online.
Viceministrul, Sergiu Stanciu, a subliniat că această campanie este importantă mai ales că 2014 este un an electoral pentru Moldova și nu trebuie scăpată de sub control ura care ar putea apărea în perioada campaniei electorale. Iar Ian Feldman de la Consiliul Nediscriminare a spus că totul ține de fiece persoană în parte, contează atunci când ne exprimăm să discutăm ideea și să nu atacăm persoana.
Olga Batîr, coordonatorul Comitetului Național ”No Hate Speech Moldova”, a spus: ”Campania nu are ca scop de a limita libertatea de exprimare online, dar este împotriva expresiilor de ură online în toate formele sale, inclusiv a celor care afectează cel mai mult tinerii. Obiectivul Campaniei în Republica Moldova este mobilizarea tuturor, în special a tinerilor, de a lua atitudine față de acest gen de discurs respectând în același timp libertatea de exprimare.”
Olga a mai spus că joi, 27 februarie se intenționează să se facă cea mai mare inimă a Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale.
În curând se va lansat pagina online: nohate.md, unde utilizatorii se vor putea informa și raporta abuzuri, acum mai multe informații puteți afla de pe pagina de Facebook: No Hate Speech Moldova.