România și Moldova au semnat acordul de intervenție medicală transfrontalieră

Acord SMURD
Foto:Raed Arafat și Dorin Recean semnând acordul de asistenţă medicală. PC: mai.gov.md

În cadrul vizitei din 21 februarie 2014 a Premierului Victor Ponta la Chişinău, ministrul Afacerilor Interne Dorin Recean şi secretarul de stat al României, Raed Arafat au semnat acordul privind asistenţa medicală de urgenţă tip SMURD.

Acordul are drept scop crearea cadrului juridic pentru cooperarea şi intervenţia comună în cazul urgenţelor medicale cu mijloace terestre şi aeriene, în situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea omului şi care necesită participarea unor categorii de forţe şi mijloace aparţinând statului vecin.

În urma semnării acordului, vor fi consolidate eforturile comune privind ajutorul reciproc în caz de urgenţe medicale pe teritoriul ambelor state semnatare.

Obiectivul de bază se axează pe aprofundarea colaborării cu ţările Uniunii Europene. În cadrul procedurii oficiale, prim-ministrul României, Victor Ponta a subliniat că sistemul SMURD va salva vieţi oemeneşti, iar cetăţenii Republicii Molodva vor beneficia de pe urma acestuia. Prim-ministrul Republicii Molodva, Iurie Leancă a mulţumit omologului pentru susţinerea şi cooperarea între ţări.

Conform proiectului transfrontalier, în municipiul Bălţi urmează a fi deschis primul centru al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Reședința de Stat. Acordul a fost încheiat pentru o perioadă nedeterminată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *