(LiveText, video) Kiev: Iulia Timoșenko a urcat scena din Piața Independenței

da9bbe0-1797956-834256509922344-224001533-n
Foto:PC: pravda.com

Astăzi, 22 februarie 2014, Președintele Radei Supreme, Vladimir Rîbak, a demisionat. În același timp, Viktor Ianukovici a părăsit Kievul, iar sediul administrației prezidențiale a rămas fără supraveghere.

(23:19) Între timp, numărul morților în urma violențelor a crescut.

Potrivit datelor ministerului ucrainean al sănătății, în timpul confruntărilor violente din Kiev au decedat 82 de persoane, iar altele 622 au fost rănite.

(10:57) Victor Ianukovici ar fi încercat să zboare din Donetsk la bordul unui avion charter în străinătate.

 

PC: president.gov.ua
PC: president.gov.ua

Ianukovici a încercat la bordul unui avion charter să părăsească țara într-o destinație necunoscută, afirmă Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei.

“Astăzi, de pe aeroportul din Donetsk a încercat să decoleze un avion charter, la bordul căruia se afla președintele demis, Victor Ianukovici, fără a trece de controlul grănicerilor”, transmite agenția Interfax – Ucraina. Potrivit informațiilor, atunci când grănicerii au sosit să documenteze zborul, aceștia au fost întâmpinați de un grup de bărbați înarmați care le-au oferit bani pentru ca acesta să nu fie documentat. După ce grănicerii au refuzat, la aeronavă au sosit două automobile blindate cu ajutorul cărora Ianukovici a părăsit teritoriul aeroportului. Destinația finală a zborului nu se cunoaște.

(22:50) Pe scenă a urcat interpreta ucraineană Ruslana.

ruslana

 

(22:20) Pe scena Euromaidanului au urcat euro-parlamentarii Rebecca Harms și Jacek Saryusz-Wolski

(21:58) Între timp, mai multor persoane din mulțime li s-a făcut rău. Acestora le-a fost acordat ajutorul medical de către medicii voluntari prezenți în Piață.

(21:30) Urmăriți mai jos LIVE discursul Iuliei Timoșenko pe scena din Piața Independenței.

(21:19) În Piața Independenței din Kiev sunt aduși pe rând eroii protestelor din Ucraina care și-au pierdut viața în urma violențelor.

maidan

 

(20:57) Înainte de urca pe scenă, Iulia Timoşenko a mers pe strada Gruşevschi din Kiev pentru a depune flori în memoria persoanelor decedate în timpul violențelor.

Iată declarațiile Iuliei Timoșenko acordate presei din Ucraina la fața locului:

(20:21)  Președintele Parlamentului ucrainean: Viktor Ianukovici a încercat să fugă în Rusia.

Președintele demis de Rada Supremă, Viktor Ianukovici a încercat să ia un avion spre Rusia, însă a fost împiedicat de autoritățile vamale, a declarat sâmbăta noul președinte al Parlamentului de la Kiev, Aleksander Turchynov.

(20:04) Iulia Timoşenko, eliberată astăzi din detenţie, a ajuns la Kiev, în Piaţa Independenţei. Mii de persoane s-au adunat pe Euromaidan ca să o întâlnească pe Iulia Timoşenko.

(19:52) Iulia Timoșenko – „Dictatura a căzut”

„Dictatura a căzut nu datorită politicienilor și diplomaților, ci datorită oamenilor care au ieșit în stradă, care au reușit să-și protejeze familiile și țara”, a transmis fostul premier Iulia Timoșenko în prima sa declarație după eliberarea din închisoare.

(19:38) Înainte să urce în avion, Iulia Timoșenko a declarat că va participa la alegerile prezidențiale din 25 mai. Și liderul partidului „Udar”, Vitalie Klichko, a declarat că este gata să se înscrie în cursa pentru Președenție.

(19:31) Între timp, în Piața Independenței sună rugăciuni pentru pomenirea celor morți în urma violențelor din Kiev.

(18:53) În aceste clipe Iulia Timoșenko se îndreaptă cu un avion privat spre Kiev, unde va merge în Piața Independenței.

1623728_572049269558081_301377502_n

 

(17:41) Iulia Timoșenko a fost eliberată din spitalul penitenciar din Harkov.

Fostul premier Iulia Timoșenko a fost eliberată acum câteva clipe din spitalul penitenciarului din Harkov, unde a stat închisă timp de trei ani. Sute de oameni au ieșit să salute eliberarea acesteia în fața spitalului penitenciar, dar mașinile nu s-au oprit. Timoșenko este așteptată să urce în această seară pe scena din fața Maidanului.

(17:15) Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o rezoluție cu privire la retragerea lui Viktor Ianukovici din funcția de președinte a țării și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate pe 25 mai. Rezoluția a fost votată de 328 de parlamentari.

„Ucraina nu poate depinde de un președinte care nu se cunoaște unde e și nu își îndeplinește funcțiile”, a explicat Aleksandr Turchynov, noul speaker al Parlamentului ucrainean. Rezoluția intra în vigoare din momentul adoptării acesteia.

(17:08) Între timp Ucraina își înmormântează eroii.

 

PC: Reuters
PC: Reuters

(16:06) Președintele Ucrainei, Victor Ianukovici, a apărut între timp la unul din posturile de ucrainene de televiziune.

Sâmbătă după-amiază, vorbind unei televiziuni din Harkov, Ianukovici a declarat că „NU intenționez să îmi dau demisia. Sunt un preşedinte ales legitim. Nu intenţionez să îmi părăsesc țara”. Evenimentele din țară președintele acestea le-a numit o lovitură de stat: „Ţara asistă la o lovitură de stat”, a declarat el. Ianukovici a declarat că intenționează să protejeze oamenii de “bandiți” și că nu va semna ultimele legi adoptate de Rada Supremă.

(15:58) Consilierul președintelui, Ana Gherman, a declarat că Ianukovici NU are de gând să demisioneze.

(15:06) Reprezentanții presei au fost adunați în sala de ședințe a Radei Supreme. Parlamentarii ucraineni și-au luat o pauză până la ora 16:00.

(15:02)Reprezentanții oficiali ai Iuliei Timoșenko au negat faptul că fostul prim-ministru al Ucrainei a fost eliberată din spitalul penitenciar din Harkov.

(14:40) Potrivit presei din Ucraina Ianukovici şi-a depus demisia din funcția de președinte al Ucrainei. Revenim cu detalii în scurt timp.

Site-ul președenției momentan este inaccesibil. Anunțul privind demisia lui Ianukovici urmează să fi anunțat în cadrul ședinței Radei Supreme.

* * *

Protestatarii au confiscat sediul administrativ al Președintelui Viktor Ianukovici din Kiev, iar opoziția cere organizarea noilor alegeri în luna mai, după ce liderul pro-rus și-a pierdut rapid puterea în urma masacrului din capitala ucraineană din ultima săptămână.

Astăzi, speaker-ul Parlamentului, Vladimir Rîbak a demisionat, invocând probleme de sănătate. Alexandru Turchinov, membru al partidului “Batkivshchyna”, este noul președinte al Radei Supreme.

Mii de protestatari rămân în continuare în Piața Independenței din Kiev și cer lui Ianukovici să plece imediat. Ei sunt sceptici referitor la anunțurile Președintelui de a renunța la putere, de a organiza alegeri anticipate și să formeze un nou Guvern.

Liderul partidului de opoziție ”UDAR”, Vitali Kliciko a declarat că va prezenta o rezoluție parlamentară, care constă dintr-un apel către Ianukovici de a demisiona, cu scopul de a organiza alegeri anticipate.

Reședința lui Ianukovici este abandonată și nepăzită, iar jurnaliștii au acces liber în ea. Se speculează precum că acesta a părăsit capitala și că s-ar afla în acest moment la Harkov, unde are programate întâlniri cu alegătorii, transmite Euronews.

Astăzi, 22 februarie și mâine, 23 februarie, au fost declarate zile de doliu în Ucraina, în memoria victimelor confruntărilor de la Kiev. Potrivit IPN, nu există un document oficial semnat, ce declară aceste două zile de doliu, însă se anunță că nu vor avea loc manifestări culturale, competiții sportive, iar drapele vor fi coborâte în bernă.

Potrivit datelor ministerului ucrainean al sănătății, în timpul confruntărilor de pe Maidanul din Kiev au decedat 77 de persoane, iar altele 589 au fost rănite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *