(LiveText) Kiev: După cei 77 morți, Ianukovici este de acord să inițieze alegeri anticipate

viktor-ianukovici-denunta-ingerinta-occidentalilor-sunt-categoric-impotriva-celor-care-vin-in-tara-pentru-a-ne-da-lectii-240161
Foto:PC: antena3.ro

Focuri de armă cu muniţie de război s-au desfăşurat joi în centrul Kievului, conform AFP. 77 de persoane au murit, alte aproximativ 500 fiind rănite, au afirmat surse medicale. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat, joi noapte, formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile.

( 18:47) Rada a votat pentru a eliberarea Iuliei Timoșenko.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, în cadrul ședinței din 21 februari, un proiect de lege care prevede decriminalizarea articolul prin care a fost condamnată fostul prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoșenko. Decizia a fost votată de 310 deputați din 450. După intrarea în vigoare Timosenko, respectiv, va fi eliberată din închisoare.

(18:45) Anterior, Rada a mai votat pentru acordarea unui ajutor financiar pentru familiile celor uciși în urma confruntărilor violente care au avut loc în Kiev.

(18:29) Acum câteva clipe Rada Supremă a votat pentru demisia ministrului de Interne a Ucrainei.

Decizia a fost votată 332 de deputați. Demisia ministrului de Interne a fost una dintre condițiile impuse d eopoziție pentru a rezolva criza politică din țară. Vitaly Zakharchenko condus Ministerul Afacerilor Interne din 2011.

(16:57) Rada Supremă a aprobat revenirea la Constituția din 2004

Rada Supremă a Ucrainei a aprobat, acum câteva clipe, o lege care prevede revenirea la Constituția din 2004. Aceasta înseamnă că o parte din atribuțiile actuale ale președintelui vor reveni Radei. Pentru adoptarea proiectului de lege au votat 386 de deputați din minimul necesar de 300 de voturi.

371901_600

 

(16:10) Ianukovici a semnat un acord cu liderii opoziției

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, și reprezentanții opoziției au semnat acordul cu privire la soluționarea crizei politice instalată țară la sfârșitul lunii noiembrie 2013.

(15:59) Opoziţia ucraineană acceptă propunerile lui Ianukovici

(15:57) Centrul Kievului în aceste clipe

kiev

 

(15:49) A fost ridicată restricția privind intrarea în orașul Kiev.

(15:37) Rusia a decis să amâne lansarea celei de-a doua tranșe de finanțare către Ucraina, în valoare de două miliarde de dolari, motivând instabilitatea politică din țară.

(15:34) Un grup de voluntari opresc camioanele la intrarea în Kiev pentru a le inspecta.

371110_600

 

(14:40) Forțele de ordine au început să părăsească centrul Kievului.

(14:35) Un guvern de coaliție urmează să fie format în urmîtoarele 10 zile.

(13:59) Olesya Zhukovskaja, asistenta medicală voluntară, care ieri a fost împușcată de lunetiști se află internată în spital după ce a suferit o operație complicată.

Aceasta a postat astăzi și un mesaj pe contul său de Twitter că starea sănătății sale este stabilă.

 

(13:05) Ianukovici a declarat că inițiază alegerile prezidențiale anticipate în Ucraina.

Ianukovici acceptă totodată o reformă constituţională şi formarea unui guvern de uniune naţională, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie. Acestea sunt prevederile acordului dintre puterea şi opoziţia ucraineană:

#1.În 48 de ore va fi adoptată şi publicată o lege care reinstaurează Constituţia din 2004. Semnatarii îşi declară intenţia de a forma o coaliţie şi un Guvern de uniune naţională în decurs de zece zile.
#2. O reformă constituţională care echilibrează zonele de responsabilitate ale preşedintelui ucrainean, Guvernului şi Parlamentului va începe imediat şi va fi încheiată în septembrie 2014.
#3. Alegerile prezidenţiale vor fi organizate imediat după ce va fi adoptată noua Constituţie, dar nu mai târziu de decembrie 2014. Va fi adoptată o nouă legislaţie şi o nouă componenţă a Comisiei Electorale Centrale, în conformitate cu principiul proporţionalităţii, potrivit normelor OSCE şi Comisiei de la Veneţia.
#4. Va fi demarată o investigaţie în cazul recentelor acte de violenţă ce va fi supravegheată de autorităţi, opoziţie şi Consiliul European.
#5. Autorităţile nu vor declara stare de urgenţă. Autorităţile şi opoziţia se vor abţine de la folosirea forţei.

Bilanțul victimelor confruntărilor care au reizbucnit marți între manifestanții opoziției și forțele de ordine a crescut între timp la 77 de morți, între care 13 polițiști.

(12:40) Președintele Parlamentului ucrainean a semnat rezoluţia care interzice o operaţiune antiteroristă.

Preşedintele Verhovna Rada (Parlament) Volodimir Ribak a semnat o rezoluţie parlamentară care condamnă violenţa în ţară şi interzice o operaţiune antiteroristă declanşată joi seara. “Rezoluţia Verhovna Rada care condamnă utilizarea violenţei a fost semnată de către preşedintele” Parlamentului, a declarat Volodimir Ribak într-o sesiune, vineri.

(12.13) Circulația metroului din Kiev a fost reluată integral, transmite serviciul de presă al administrației orașului. În prezent sunt închise, pentru intrarea și ieșirea pasagerilor, doar stațiile “Khreschatyk ” și “Maidan”.

(12.04) În Lvov au declarate trei zile de doliu în memoria victimelor decedate în urma protestelor violente.

(11.50) Așa arată o biserica din preajma Maidanului. Oamenii vin aici pentru a primi medicamente, hrană, dar și pentru a dormi noaptea.

367058_600

 

(11.20)  Ministerul de Interne ucrainean a anunțat că în această dimineață au fost reluate atacurile cu focuri de armă în preajma Maidanului.

Protestatarii ar fi deschis focul asupra forțelor de ordine, în Piața Independenței din Kiev, încercând să intre în Rada Supremă, se arată într-un comunicat pe site-ul MAI al Ucrainei. Dacă au fost înregistrate victime încă nu se cunoaște. În același timp, facțiunea “Батькивщина” a postat pe Twitter că pe strada Independenței totul este “calm”.

 

06:00 – În Piaţa Independenţei se ţin slujbe de pomenire pentru cei decedaţi în timpul protestelor

Numărul persoanelor decedate în urma violenţelor din Ucraina a ajuns la 77, arată datele ministerului ucrainean al sănătăţii din această dimineaţă, 21 februarie. 577 de persoane au fost rănite, dintre care 379 au fost spitalizate.

 

1911294_10152266809403669_1622977368_o
PC: Sergey Ponomarev, New York Times

La microfoanele amplasate în Piaţa se aud slujbe de pomenire pentru persoanele decedate.

Joi seară, premierul Poloniei anunţase că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar accepta organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în cursul anului 2014, precum şi formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile.

Ulterior, opoziţia din Ucraina a susţinut că nu există niciun acord cu regimul Viktor Ianukovici.

UPDATE 23:11 Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat un bilanţ de 75 de morţi începând de marţi

Violenţele de la Kiev s-au soldat cu moartea a 75 de persoane începând de marţi, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Sănătăţii într-un comunicat.

Bilanţul precedent anunţa 67 de morţi începând de marţi. În plus, începând de joi dimineaţă, “76 de persoane sunt spitalizate în stare gravă”, a adăugat Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

21: 50 Opoziţia din Ucraina susţine că nu există niciun acord cu regimul Viktor Ianukovici

Liderii opoziţiei ucrainene susţin că, deocamdată, nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici, în pofida anunţului privind alegerile anticipate, iar miniştrii de Externe trimişi de UE au revenit la preşedinţia Ucrainei, informează AFP.

“Deocamdată, nu s-a ajuns la niciun rezultat”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, după întrevederea cu miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia, aflaţi la Kiev.

Laurent Fabius (Franţa), Frank-Walter Steinmeier (Germania) şi Radoslaw Sikorski (Polonia) negociază cu Administraţia Viktor Ianukovici şi cu liderii opoziţiei un plan pentru depăşirea crizei din Ucraina, după violenţe soldate cu aproximativ 100 de morţi.

Cu puţin timp în urmă, premierul Poloniei anunţase că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar accepta organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în cursul anului 2014, precum şi formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile.

Principala revendicare a opoziţiei ucrainene era organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

21:09 Un guvern de uniune naţională ar urma să fie creat la Kiev în curând

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile, anunţă premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP.

20:58 Viktor Ianukovici este de acord să convoace alegeri anticipate în 2014

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, este de acord cu organizarea de alegeri anticipate în anul 2014, anunţă Preşedinţia de la Kiev, citată de AFP.

“S-a convenit cu preşedintele Ianukovici ca alegerile parlamentare şi prezidenţiale anticipate să aibă loc în 2014”, a declarat Tusk.

LiveText-ul integral din ziua de joi îl vedeți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *