(foto) Au confecționat mărțișoare pentru promovarea tradiției

IMG_7237
Foto:Un participant al atelierului, în proces de lucru

„Port mărțișor 2014” este evenimentul care a dat start sărbătorilor de primăvară, promovând valorile naționale în cadrul unui master-class de confecționare a mărțișoarelor.

Evenimentul, organizat pentru al doilea an consecutiv, a reunit toți doritorii și pasionații de confecționarea obiectelor lucrate manual, care au realizat cele mai originale mărțișoare în funcție de imaginația fiecăruia. Mărțișoarele vor fi distribuite, ulterior, pe 1 martie, trecătorilor, care vor fi încurajați să le poarte, promovând astfel obiceiul străvechi al dacilor de a purta mărțișoare. „Obișnuiam să confecționez acasă mărțișoare pe care le dăruiam familiei așa că anul acesta mi s-a părut interesant să particip la un așa eveniment”, ne-a împărtășit Carolina, una din participante.

 

IMG_7238
Două studente, pasionate de arta confecționării manuale

Acțiunea va continua cu 2 concursuri de fotografii. Primul este „Mărțișoriana”, în cadrul căruia participanții vor expedia organizatorilor, fotografii cu obiecte, lucruri colorate în alb-roșu, pentru a demonstra că mărțișorul este peste tot. Al doilea concurs va consta din expedierea de poze în care vor fi redate cele mai originale moduri de purtare a unui mărțișor. Câștigătorii vor beneficia de „premii delicioase”, după cum au promis organizatorii.

 

IMG_7250
Angela Țurcan, îi învață pe participanți tehnicile de realizare a mărțișoarelor

A treia etapă a concursului se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale, pe 1 martie unde toți doritorii vor primi stickere pentru a-și decora mașinile și bicicletele cu mărțișoare. Acțiunea se va încheia pe 15 martie, zi în care se va alege un „copac al dorințelor” pe care vor fi plasate mărțișoarele purtate.

„Este o campanie non-profit, de promovare a tradițiilor naționale. E un obicei frumos și nu trebuie să uităm de el”, a declarat pentru #diez Angela Țurcan, vice-coordonatorul proiectului.

 

IMG_7260
Angela Țurcan, îi învață pe participanți tehnicile de realizare a mărțișoarelor
IMG_7248
Angela Țurcan, îi învață pe participanți tehnicile de realizare a mărțișoarelor
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *