Trei jurnaliști din Moldova au devenit laureați la un concurs regional

1239613_10201583759532458_1732440_n
Foto:Mariana Țîbuleac, a obținut locul 3 la Concurs Internațional Media Tolerance. PC: Mariana Tibuleac/Facebook

Maria Țesliuc, Daniela Timofti și Mariana Țîbuleac au obținut premii la cel de-al IV-lea Concurs Internațional al publicațiilor jurnalistice, în numele lui Iurii Ataman.

Accentul autorilor de publicații, câștigători ai ediției 2013 a concursului, s-a axat asupra gamei largi de probleme de integrare și adaptare la limitele admise de forță fizică, restricțiile nejustificate și dificultățile de a construi un dialog. Jurnaliștii au exprimat pe de o parte problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap, migranții, romii și cei fără adăpost, iar pe de altă parte – durerea de înstrăinare, puterea de spirit, corectitudinea, curajul și bunătatea acestora.

În prima categorie a concursului – “Cea mai bună publicație, ce dezvăluie exemple de integrare de succes, găsirea înțelegerii reciproce și depășirea neînțelegerii în societate” locul 3 i-a revenit Mariei Țesliuc pentru articolul “Doi și o familie” (ziarul «Молдавские ведомости», noiembrie 2013). Articolul reflectă povestea caldă și afirmarea de viață a unui cuplu de orbi, oferă cititorului posibilitatea de a reflecta cu privire la puterea mare a duhului, ce permite persoanelor cu handicap să trăiască egal, fără a eroiza eforturile lor de zi cu zi.

În cea de a doua categorie a concursului – “Cel mai bun articol despre probleme de rasism, xenofobie și diverse forme de intoleranță în societate”, locul 3 a fost împărțit de alte două moldovence:

Daniela Timofti, pentru articolul “Inimi Reci” de pe blog-ul său, octombrie 2013. O poveste foarte emoționantă despre atitudinea părtinitoare față de sine, survenită din partea altora, observate prin ochii unui băiețel de etnie romă.

Daniela Timofti, locul 3 la Concursul Internațional Media Tolerance. PC: Daniela Timofti/Facebook
Daniela Timofti, locul 3 la Concursul Internațional Media Tolerance. PC: Daniela Timofti/Facebook

Mariana Țîbuleac, pentru articolul “Permis la drepturi și volan” («Ziarul de Gardă» № 416, 28 martie 2013). Publicația se referă la modul nejustificat al restricțiilor legale ce nu permit oamenilor cu handicap să obțină un permis de conducere, la rândul său, împiedicându-le posibilitatea de a se mișca liber, de a lucra departe de casă și de a participa pe deplin la viața publică.

Mariana Țîbuleac, a obținut locul 3 la Concurs Internațional Media Tolerance. PC: Mariana Tibuleac/Facebook
Mariana Țîbuleac, a obținut locul 3 la Concurs Internațional Media Tolerance. PC: Mariana Tibuleac/Facebook

În cea de a treia nominație a concursului – “Cel mai bun articol imparțial despre un conflict, reflectând echilibrat subiectul conflictual, poziția părților implicate și prezentarea beneficiilor utilizării mijloacelor de soluționare non-violente”, câștigătorii au fost trei jurnaliști ucraineni.

Lista tuturor premianților o găsiți în acest document.

Competiția internațională, în numele lui Iurii Ataman, pentru cea mai bună publicație despre toleranță, integrare, respect reciproc și înțelegere în societate, selectează articole care au fost plasate în presa imprimată și mass-media electronice în Republica Belarus, Republica Moldova, Federația Rusă și Ucraina.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *