Moldova și China au semnat un nou Program de cooperare în domeniul culturii

babuc
Foto:Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova și Cai Wu, ministrul Culturii al Republicii Populare Chineze, au semnat un nou Program de cooperare în domeniul culturii, PC: tribuna.md

Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova și Cai Wu, ministrul Culturii al Republicii Populare Chineze, au semnat un nou Program de cooperare în domeniul culturii pentru anii 2015-2018. Semnarea a avut loc în cadrul vizitei de lucru a ministrului Culturii al Republicii Moldova în China.

Documentul prevede extinderea de mai departe a relaţiilor culturale dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză, prin oferirea noilor oportunităţi de a cunoaşte artiştii, scriitorii, cinematografia, artele plastice, meşterii populari, folclorul, muzica, patrimoniul material istoric, alte valori reprezentative ale civilizaţiei şi culturii ambelor ţări.

Tot în aceeași zi, ministrul Culturii Monica Babuc, a avut o întrevedere cu Directorul Administrației Naționale a Patrimoniului Cultural, Gu Yucai.  Părțile au făcut un schimb de opinii asupra cadrului bilateral de cooperare în domeniul patrimoniului cultural, prioritățile ambelor instituții pentru restaurarea și promovarea patrimoniului cultural național.

Bazându-se pe vasta experiență a Chinei în pregătirea dosarelor pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Monica Babuc, a propus părții chineze posibilitatea organizării la Chișinău a unui Seminar axat pe studierea experienței și tehnicilor de elaborare și promovare a dosarelor naționale în lista UNESCO.

În cursul întrevederii, interlocutorii au stabilit patru domenii prioritare de cooperare pentru următorii ani:

#1. Consolidarea cooperării instituţionale între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză 

#2. Demararea unui proiect comun pentru crearea unui Registru electronic al monumentelor istoric

#3. Realizarea unui proiect pilot pentru formarea unor autori de proiecte competenţi în domeniul protejării patrimoniului (arhitecţi şi ingineri)

#4. Oferirea de asistență pentru digitalizarea patrimoniului cultural (patrimoniului cultural mobil și cinematografic), astfel ca în comun să se contribuie la crearea şi dotarea tehnică în Republica Moldova a unui Centru pentru digitalizarea patrimoniului cinematografic şi documentar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *