Savanții au depistat cum să ”supraviețuiești” la un concert rock

tumblr_m4eozuhPTd1qgar4mo1_500
Foto:Circle Pit, PC: tumblr.com

Fizicienii din Universitatea din Cornell, SUA, au depistat formula ”supraviețuirii” în timpul unui circle pit.

Circle pit este sau moshing, anterior cunoscut ca ”slamdancing”, este un stil de dans în care participanții se împing și sar unul în altul. El este asociat cu genurile de muzică mai agresivă, precum hardcore, punk și numeroase stiluri de metal. Este de obicei dansat la muzică live, deși poate fi dansat și la cea înscrisă.

Savanții au ajuns la concluzia că participanții la slam se comportă precum moleculele de gaz, adică, în pofida haosului intern al dansului în cerc, tinerii se mișcă pe o traiectorie stabilitiă.

Conform legii lui Maxwell–Boltzmann, în circle pit trebuie să intri peste 2-3 minute după ce acesta a început (deoarece viteza mișcării tinerilor scade, precum și șansele de a avea o traumă). A doua regulă spune să te ții cât mai departe de interiorul cercului. Iar a treia sfătuie ca în momentul în care părăsiți circle-pit-ul, să vă mișcați nu spre partea scenei, dar în stânga sau în dreapta.

Această cercetare este un element al unui proiect mai mare, care are scopul de a studia psihologia grupului și comportamentul persoanelor în situații critice în locurile supra-aglomerate, afirmă revista Popular Science.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *