Mii de mărțișoare vor ajunge la moldovenii stabiliți în 14 țări ale lumii

18 februarie 2014_Martisoare_Diaspora_foto
Foto:Mărțișoare pentru diasporă PC: BRD

36 de proiecte depuse de asociațiile din diasporă vor obține susținere din partea Guvernului pentru organizarea evenimentelor culturale desfășurate în străinătate cu prilejul sărbătorilor de primăvară. Proiectele au fost depuse în urma unui apel lansat recent de Biroul pentru relații cu diaspora (BRD).

Suportul BRD va consta în acordarea de bunuri și servicii, procurate din bugetul de stat al Republicii Moldova și transmise către beneficiari, în limita resurselor financiare alocate pentru fiecare apel de proiecte. Din lista de bunuri și servicii fac parte mărțișoarele, costumele naționale de dans pentru copii, precum și serviciile artiștilor pentru participarea la evenimentele cultural-artistice.

Mărțișoarele, confecționate de către meșterul popular Ecaterina Popescu și copiii cu dizabilități de la Centrul CULTUM, și celelalte bunuri și servicii vor ajunge la cetățenii Republicii Moldova din 14 țări: Belgia, Canada, Federația Rusă, Franța, Grecia, Italia, Kazahstan, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, România, Spania, SUA. În total, pentru sărbătorile de primăvară a fost alocată suma de 360.000 lei.

BRD a încurajat să răspundă la apel toate asociațiile, organizațiile sau comunitățile diasporei, care desfășoară activități pentru cetățenii originari din Republica Moldova, stabiliți peste hotare. Au fost depuse, în total, 39 de proiecte.

Proiectele depuse au fost analizate de o comisie formată din reprezentanți la nivel de vice-miniștri, responsabili de diasporă, de la ministerele Afacerilor Externe și Integrării Europene, Culturii, Educației, Tineretului și Sportului, reprezentanți ai BRD și diasporei.

În procesul de repartizare a bunurilor și serviciilor, BRD și comisia de evaluare a proiectelor s-au condus de principiul echității: toate asociațiile care au propus un plan fezabil de organizare a festivităților au primit suport. Volumul suportului a fost diferit de la o asociație la alta, ținând cont de punctajul acumulat în baza următoarelor criterii: numărul de participanți; tipul și durabilitatea evenimentului; reprezentativitatea și activismul Asociației/Grupului de inițiativă în regiune, dar și impactul activității.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *