Pe 22 februarie deputații din Găgăuzia vor participa la un Congres

qg1u3fhmrsircg8blrum
Foto:PC: voceabasarabiei.net

Deputaţii Adunării Populare a Unităţii Teritorial Autonome Găgăuzia au decis desfăşurarea, la 22 februarie, a unui congres al deputaţilor de toate nivelurile care urmează să aprobe rezultatele referendumurilor desfăşurate la începutul lunii pe teritoriul autonomiei. Despre aceasta a comunicat pentru IPN preşedintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

Adunarea Populară a luat decizia de convocare a Congresului în cadrul şedinţei extraordinare de vineri, 14 februarie, când au aprobat în unanimitate rezultatele referendumului consultativ din 2 februarie. Dmitri Constantinov, a spus că toţi cei 35 de deputaţi şi-au dat votul pentru a declara valabil plebiscitul.

Desfăşurarea referendumurilor a fost declarată ilegală de către instanţa de judecată, autorităţile centrale ale Republicii Moldova, de asemenea, califică acţiunea organizată de autorităţile autonomiei drept una care încalcă legislaţia ţării.

Despre eventualitatea desfăşurării unui asemenea congres, IPN a menţionat în analiza „Referendumul din Găgăuzia: înainte, spre anii ”90?”, publicată pe 13 ianuarie 2014. „Potrivit unor informaţii, aleşii poporului vor examina pe parcursul discutării acestei chestiuni posibilitatea de a desfăşura înainte de referendum „a unui congres al deputaţilor de toate nivelurile” – un fel de „vece” a întregului popor cu participarea conducătorilor şi consilierilor din toate localităţile, a autorităţilor raionale, precum şi a reprezentanţilor puterii legislative şi executive a autonomiei. De remarcat că astfel de congrese s-au desfăşurat pentru ultima dată în regiune aproape un sfert de secol în urmă şi anume în cadrul acestora au fost proclamate toate hotărârile, care au condus la începutul anilor ”90 la dezbinarea moldo-găgăuză. Ulterior, ameninţările cu privire la desfăşurarea unor astfel de activităţi au răsunat de fiecare dată în timpul agravării serioase  a relaţiilor dintre Chişinău şi Comrat”, amintea autorul analizei.

Sursa: IPN

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *