Topul celor mai frumoase stații de metrou din Europa

collage
Foto:Topul celor mai originale stații de metrou din Europa

Călătoria cu metroul nu mai înseamnă doar traseul de la punctul A la punctul B dacă alegi una dintre aceste 10 stații, considerate printre cele mai impresionante din Europa.

1. Toledo, Napoli, Italia

PC: designboom.com
PC: designboom.com

Deschisă în anul 2012, stația de metrou Toledo are o adâncime de 50 de metri, fiind una dintre cele mai adânci din Napoli. Designul stației de metru are la bază temele apa și lumina. Toledo face parte din rețeaua de stații de metrou a orașului încărcate de arta.

 

#2. Westfriedhof, Munchen, Germania

PC: Flicker/@Christian Beirle González
PC: Flicker/@Christian Beirle González

Inaugurată în 1998, aceasta stație nu avea nimic ieșit din comun până în urma cu trei ani, când a fost transformată. În anul 2001, stația Westfriedhof a fost dotată cu 11 corpuri de iluminat enorme, în formă de cupolă. Astfel, peste tot în stația de metrou se observă umbre de culoare albastră, galbenă și roșie.

 

#3. Komsomolskaya, Moscova

PC: Popova Valeriya, Shutterstock
PC: Popova Valeriya, Shutterstock

Stația de metrou Komsomolskaya este decorată în stil baroc și conține mozaicuri istorice și candelabre, transformând acest loc într-o adevărată sală de bal. Inaugurată în anul 1952 pentru a reduce aglomerația din unul dintre cele mai pline noduri de transport din Moscova, stația dă dovadă de o opulentă în realizarea mozaicurilor, inspirate din discursul lui Stalin din 1941, an în care Rusia era în război.

 

#4. Olaias, Lisabona, Portugalia

PC: trekearth.com
PC: trekearth.com

În anul 1998, Lisabona a găzduit o expoziție mondială, pentru a celebra printre altele și 500 de ani de invenții portugheze. Stația Olaias a fost construită pentru a ajuta la transportul celor 11 milioane de vizitatori. Locul este încărcat de culoare, ca o adevărată operă de artă modernă.

 

#5. Westminster, Londra

PC: corriere.it
PC: corriere.it

Metroul din Londra este considerat a fi cel mai vechi din lume, însă stația Westminster a fost deschisă doar cu câteva zile înainte de noul mileniu și este considerată a fi una dintre cele mai futuriste. Designul sobru, încărcat de betoane și oțel, reușește cumva să aibă o frumusețe care le atrage atenția călătorilor.

 

#6. T-Centralen, Stockholm, Suedia

PC:nexustravelsolutions.com
PC:nexustravelsolutions.com

La nivelul solului, gara centrală din Stockholm nu arăta cu nimic deosebit. Deși inițial poate părea plictisitoare, imediat ochiul este atras de schimbări bruște de formă și culoare. Când navetiștii ajung la platforma colorată îndrăzneț în albastru și alb a stației sub formă de peșteră T-Centralen, își dau seama de particularitatea acestei aventuri subterane.

 

#7. Bockenheimer Warte, Frankfurt, Germania

PC: noqualm.com
PC: noqualm.com

În încercarea de a realiza ceva diferit față de designul minimalist discret din alte stații din Frankfurt, arhitectul Zbigniew Peter Pininski s-a întrecut pe sine cu intrarea creată pentru stația Bockenheimer Warte. Aceasta este reprezentată de un vagon de tren prăbușit care intra în trotuar, imagine care îi șochează sau amuza pe navetiști, însă sigur nu îi lasă indiferenți.

 

#8. “Fosteritos”, Bilbao, Spania

PC: Flickr
PC: Flickr

În urmă cu 20 de ani, metroul din Bilbao era al treilea cel mai mare din Spania. Intrările curbate din sticlă, prezente la majoritatea stațiilor, au fost numite “Fosteritos”, după creatorul lor Lordul Foster. Aceste structuri transparente permit luminii să pătrundă din belșug, iar noaptea ele sunt aprinse.

 

#9. Palais Royal, Muzeul Luvru, Paris

PC: wikimedia.org
PC: wikimedia.org

Într-un oraș atât de frumos precum Parisul, această stație de metrou neconvențională iese în evidență. Două cupole ca de mărgele atrag atenția trecătorilor de la această stație. Opulența acestora era necesară, mai ales că stația este în vecinătatea Muzeului Luvru.

 

#10. Admiralteyskaya, St. Petersburg, Rusia

PC: Flickr/ @jinxsi1960
PC: Flickr/@jinxsi1960

Cea mai recentă stație de metrou din St. Petersburg, deschisă în anul 2011, demonstrează ca stilul clasic poate exista în armonie alături de cel modern. Realizată la cea mai mare adâncime din rețea, stația Admiralteyskaya încântă navetiștii cu plafoanele sale curbate și modelele din marmură.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *